Llibres

Del purgatori a la glòria literària

El novel·lista i periodista David Marín guanya el 10è Premi Crims de Tinta d’RBA amb l’obra ‘Purgatori’

“La novel·la té una característica: he mirat de reproduir la parla pallaresa”

David Marín es defineix com “un ponentí nascut a Barcelona el 1974”, tot i que només fa deu anys que viu a Balaguer, on ha exercit de periodista per a El Punt Avui i, actualment, per al setmanari La República. “Tinc dues filles i fan que t’integris molt més”, detalla Marín, que, entre feina i família, encara aconsegueix esgarrapar temps per escriure literatura.

Amb Purgatori, una història ambientada entre la vall Fosca, Balaguer i Lleida, acaba de ser declarat guanyador de la 10a edició del premi Crims de Tinta, que convoca RBA. La novel·la arribarà a les llibreries l’11 d’abril.

El jurat ha destacat la factura clàssica de Purgatori, “una història molt ben construïda, amb una atractiva ambientació rural”. També ha tingut en compte l’encert de l’autor a l’hora de reflectir la parla local i fer “un retrat fidel del dia a dia, tant laboral com personal, del cos dels Mossos d’Esquadra”.

David Marín ha publicat Mala lluna (La Magrana, 2015) i Primàries de sang (Pagès, 2019) –aquesta, a quatre mans, amb Pau Juvillà–, protagonitzades pel trio format pel sergent Salvador Rull, l’agent Núria Riu i el caporal Coscubiela dels Mossos d’Esquadra. A Purgatori, s’hauran d’enfrontar a un doble cas. El pare Moragues, director d’una escola religiosa de Balaguer, apareix assassinat en una rotonda on solen deambular prostitutes, als afores de Lleida. Alhora, arriba a un petit poble de la vall Fosca una descendent de la Vella Rugalla, una bruixa condemnada cinc vegades a la forca durant el segle XVI, i comencen a aparèixer animals morts i alguns nens emmalalteixen misteriosament. “Tot i que el plantejament acosta l’obra al gènere fantàstic, al final tot és molt realista, com de vegades fa Fred Vargas, una autora que m’agrada molt”, detalla Marín.

“El 2012, per a un reportatge del diari, vaig parlar dels judicis a bruixes als Pirineus durant el segle XVI amb l’especialista Pau Castell; de tots els casos que em va comentar, em va semblar molt interessant el de la Rugalla”, explica Marín. Per tant, la ficció de Purgatori parteix d’un cas real i històric.

“La novel·la té una característica, i és que he mirat de reproduir la parla pallaresa, ajudat per l’associació Cambuleta, que defensa l’ús i la preservació d’aquesta variant.”

Marín també ha publicat la novel·la Ciutat fantasma (Llibres del Delicte, 2016) i un recull de relats eròtics, Amb X de sexe (Pagès, 2016), escrit amb Marta Alòs. A més, ha participat en els reculls de relats Assassins de Ponent, Contes de terror i Barcelona, viatge a la perifèria criminal. Té una novel·la enllestida, “una paròdia de novel·la negra que no té editor”, i n’ha començat una de nova, “que no serà de gènere”, conclou.

Crims de Tinta, dotat amb 5.000 euros –i aquest any sense cap acte de lliurament–, és un dels premis destacats del gènere negre en català, tot i la preocupant inactivitat de La Magrana, editorial d’RBA que el publica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona