Llibres

Els que sedueixen d’un sol cop d’ull

La literatura infantil i juvenil és molt important, tant pel que fa a la formació de lectors com al potencial econòmic

Els adolescents llegeixen per obligació escolar i això és sinònim de començar amb mal peu
A Catalunya tenim bones editorials, autors de text solvents i grans il·lustradors

Als Països Catalans, més d’una trentena d’editorials dediquen els seus esforços a crear títols atractius per als lectors més petits. Fins i tot per als joves, tot i que és un sector social complicat de convèncer. Els adolescents llegeixen per obligació escolar, i tot el que va relacionat amb el terme obligació ja comença amb mal peu...

En canvi, pel que fa als més petits sí que hi ha camp per córrer amb el plaer de la il·lusió en els seus rostres davant qualsevol dels molts àlbums o contes que es publiquen.

Hi ha editorials molt noves, com Nanit, creada per Núria Puyuelo i Laia Figueras, i Akiara, d’Inês Castel-Branco. També les de tota la vida, podríem dir, amb molts títols publicats, com ara Barcanova, La Galera, Combel, Baula, Cruïlla, Estrella Polar... I altres que ja fa anys que funcionen i es van consolidant, com Babulinka, Animallibres, Kalandraka, Blackie Books, Takatuka...

Us oferim un tast limitat de títols de tantes editorials com hi càpiguen. Això vol dir que, malauradament, centenars d’excel·lents llibres quedaran sense comentar.

Veïns, de Babulinka, és un àlbum escrit a quatre mans (Àngel Burgas i Mar González) i també dibuixat a quatre mans (Anna Aparicio i Ignasi Blanch) que mostra com aconseguir un acolorit bon veïnatge.

Torben Kuhlmann és un gran il·lustrador alemany que a Edison (Joventut) ens torna a mostrar la vida humana a través d’ulls de ratolí. Com també és una figura internacional la il·lustradora francesa Rébecca Dautremer. Baula publica d’ella El Llibre d’Hores de Jacominus Gainsborough. I seguint amb autors internacionals, l’italià Roberto Innocenti ofereix a Rosa Blanca (Kalandraka) una visió de l’Holocaust.

El meu avi pirata és un àlbum amb text de Laia Massons i il·lustracions de Zuzanna Celej sobre la pèrdua, publicat per Akiara. I L’àvia pirata, publicat per Edicions del Pirata, és una novel·la sobre la mitologia de la costa catalana escrita per Assumpta Mercader i Josep Carrasco i il·lustrada per Pepe Palma.

La Galera, com cada any, no falta a la cita de Sant Jordi amb alguns títols específics. Roser Calafell il·lustra La Diada de Sant Jordi (amb text de Carles Sala) i Sant Jordi i el drac (amb text d’Anna Canyelles). I tampoc falten a la cita amb el tema del dia Estrella Polar, amb tres llibres amb el mateix títol, La llegenda de Sant Jordi, signats pels autors o il·lustradors Màrius Serra, Roser Argemí i Emma Martínez, a més d’El meu primer llibre de Sant Jordi, signat per Màriam Ben-Arab.

Barcanova ens ofereix a Necessito una abraçada la història d’un porc espí amb problemes de relació que explica l’australià Aaron Blabey.

Tomi Ungerer va ser un dibuixant i escriptor francès de qui Blackie Books ara recupera Així és la vida, respostes filosòfiques i divertides a les clàssiques preguntes infantils. Per ajudar alguns pares a sortir de més d’un embolic.

Eva Prada ha fet un gran àlbum en què recull Un món de dones extraordinàries. Es tracta d’una amena enciclopèdia il·lustrada, publicada per Animallibres, en què se’ns presenten dones importants de la història de qui ningú mai no en parla.

Coco Books publica Cent llavors que van volar, un àlbum d’exaltació del bosc i la natura, escrit per Isabel Minhós Martins i amb il·lustracions de Yara Kono.

Davide Cali, amb il·lustracions de Serge Bloch, ofereix una història molt suggeridora de fons lúdicament filosòfic a En Blai i la seva ombra (Harper Kids). Un altre bon tàndem el fan Jaume Copons i Pep Montserrat, que a Tot el que sé de la por (Combel) mostren com plantar cara a tota mena de terrors infantils.

Cruïlla ofereix en edició de luxe l’àlbum Salvem-los!, amb text de Jess French i il·lustracions de James Gilleard. Una extensa relació dels animals en perill d’extinció de tot el planeta. També en un ambient salvatge passa Safari, la novel·la amb què Maite Carranza va guanyar el premi infantil d’Edebé, que també publica el premi juvenil, L’efecte Frankenstein, d’Elia Barceló.

L’Óssa i el Llop és una bella història d’amistat escrita i il·lustrada per Daniel Salmieri i publicada per Ekaré. I Li vam posar Manolito és un àlbum molt divertit de Gustavo Roldán sobre un animal estranyot, que publica A Buen Paso.

A Takatuka tenen clar que una manera d’incitar a llegir és dir el contrari. Aquest llibre no és per a tu, amb text d’Àlex Nogués i il·lustracions de Bea Enríquez, aconsegueix el seu propòsit. Com també és un bon incentiu a la lectura cantar. Això es proposen a Nanit, convertint en àlbum cançons de Txarango (Compta amb mi, il·lustrat per Valentí Gubianes) i Els Pets (Bon dia, il·lustrat per Marta Montañá).

I d’un bon dia passem a Un dia molt normal, una reflexió sobre què significa normal escrit i il·lustrat per l’holandès Mark Janssen que publica Flamboyant. Un dia en què podem aprendre Tot el que cal per fer una casa en un arbre, un àlbum sobre l’amistat i la imaginació de Carter Higgins amb il·lustracions d’Emily Hughes, publicat per Libros del Zorro Rojo. També gira a l’entorn d’un arbre el títol publicat per Nandibú, L’arbre dels desigs, amb text de Katherine Applegate i il·lustracions d’Anna Clariana.

Thule publica Amaryllis, un àlbum amb exuberants il·lustracions d’Anna Aparicio i text de Germán Machado. També són extremades les il·lustracions de Mia Gould amb què mostra de manera efectiva la Història de l’art en 21 gats (Editorial Mediterrània).

Tenim editorials amb bons professionals en tots els departaments, autors de text molt solvents i grans il·lustradors. Així que el millor és anar a remenar, ensumar i fullejar llibres a les parades i llibreries especialitzades i deixar-vos seduir, vosaltres i els vostres fills. Segur que no podreu comprar-ne només un, de llibre.

La majoria silenciosa i de base

Tot i que ara en sentim a parlar més, en política sempre hi ha hagut el concepte de minoria –o majoria– silenciosa. Aquell sector de la població que no surt mai als mitjans, o no gaire, però que existeix i fa forat. També es parla d’“eixamplar la base”, que aquí aplicarem a la base lectora.

Tot i que correm el risc de cansar amb un to permanent de ploramiques, com passa en àmbits com la música jazz, la poesia o la novel·la negra, que sempre van associades a unes mancances i a unes reivindicacions, el cert és que la literatura infantil i juvenil també carrega aquesta pàtina de menyspreu des de determinats sectors. I no només pel que fa al contingut, també s’ignora el gènere pel que fa a les vendes. I això són faves comptades.

Aquest sector que genera petits lectors –que a l’adolescència es perden, d’acord–, en la diada de Sant Jordi factura al voltant del 35% del total de vendes. I això vol dir uns 7 milions d’euros, que no està malament. Un altre 35% s’ho emporta la novel·la i el 30% restant queda repartit entre poesia, assaig, teatre, manuals tècnics... Aquesta majoria de gent lectora petita es mereix un respecte, oi?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia