Música

El llibre, la rosa... i el disc

L’Antiga Fàbrica Damm celebra el Sant Jordi Musical, amb una trentena d’actuacions i firmes de discos de músics com ara Oques Grasses, Lax’n’Busto, Els Catarres i Paula Valls

La iniciativa de la marca cervesera, amb estands solidaris i un mercat de vells discos de vinil, és ja tot un punt de trobada del sector musical durant el 23 d’abril

Després d’un seguit d’infructuoses aventures, ja fa uns quants anys, al Palau Sant Jordi, el sector musical ha acabat trobant el seu espai durant la diada del 23 d’abril a l’Antiga Fàbrica Damm del carrer Rosselló de Barcelona, on ahir, per setè any consecutiu, es va celebrar l’anomenat Sant Jordi Musical. Una trentena d’artistes catalans, entre els quals, cantautors, discjòqueis, cantants de trap i alguns dels noms més populars de la bullent escena festiva actual, van omplir de cançons quatre escenaris –el moll de càrrega i les velles sales de màquines, bàscules i cocció– des de les dotze del migdia, quan feia ben poc que la pluja havia concedit la seva treva, fins a les nou del vespre.

“Els artistes ja fa temps que saben que han de reservar-se el Sant Jordi per fer promoció”, comentava Ramon Montardit, de Música Global, mentre un dels seus grups, Els Catarres, que venien cuita-corrents d’un programa de ràdio, es disposaven a firmar exemplars del seu últim disc, Tots els meus principis. Eduard Costa (ex-Amics de les Arts, ara al capdavant de L’Últim Indi), Suu i Santi Balmes (Love of Lesbian) acabaven d’estampar també la seva signatura en unes quantes caràtules de CD i, fins al vespre, estava previst que ho fessin Nyandú, Roba Estesa, Cesk Freixas, Miquel Abras, Pavvla, Itaca Band, Pau Alabajos i Doctor Prats, entre molts altres músics convençuts que el Sant Jordi no ha de ser només cosa d’escriptors. De llibres, ahir, a la Damm, més aviat pocs i apilonats en un únic estand: el debut literari de Gerard Quintana, la història oral que Oriol Rodríguez ha fet del rock català (Tocats de l’ala), la recent traducció a l’espanyol de la biografia que Anthony Curtis va dedicar a Lou Reed i les memòries de Bruce Springsteen, novetat del Sant Jordi... del 2017. Entre els discos, en canvi, les principals novetats del mercat català i un singular espai dedicat al col·leccionisme, amb clàssics en vinil –i casset!– del rock català (Terra de vents, Calla i balla, La roda i Per la porta de servei, cap per sota dels 15 euros) i referències més remotes de Melodrama, Falsterbo 3, Hèctor Vila i l’Orquestrina Galana, noms segurament desconeguts per al públic majoritàriament jove –una part del qual, fent inequívocament campana a l’institut– que, ahir, va desfilar per la Damm.

Estands solidaris, cervesa amunt i avall, food trucks i sensació, també, d’improvisat punt de trobada per part d’un sector, el musical, que, en certa manera, enveja la fortalesa que, en cada Sant Jordi, exhibeix el sector del llibre. Les actuacions musicals, més de trenta, es van circumscriure a aquells petits tastets que, d’un temps ençà, s’anomenen showcases. “No te’l perdis amb banda completa, quan a l’estiu toqui a Pedralbes!”, ens recomanava el mànager de Ramon Mirabet, exultant després d’haver fet, fa només quinze dies, la presentació al Palau de la Música de Begin again. “El 9 de maig tornaré a Barcelona, aquesta vegada amb la banda completa”, advertia la manlleuenca Paula Valls després d’un concert amb l’únic acompanyament del guitarrista David Soler. Les Crab Apples, amb un vestuari de Santes Jordines, i vermell cridaner, no deixaven escapar l’oportunitat d’actuar davant d’un públic que no les coneixia. I, al migdia, amb el sol ja il·luminant de ple el carrer Rosselló, el terrassenc Lildami, cantant de trap en català, assaltava el moll de càrrega davant d’una audiència jove i força coneixedora, en aquest cas, dels versos vacil·lants del seu primer disc: Flors mentre visqui.

Ja a la tarda, la poetessa Adriana Bertran es convertia en la primera guanyadora del primer Poetry Slam organitzat per l’emissora iCat, i Oques Grasses, Sense Sal, Roba Estesa i Lax’n’Busto posaven el colofó a una altra llarga i rodona jornada de música, cervesa i llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona