Llibres

Un alcalde recuperat de l’oblit

Un llibre editat per la Fundació Josep Irla ressegueix la trajectòria de Martí Jordi Frigola, alcalde de Palafrugell

“No recordo en els meus anys de criatura haver sentit el seu nom en cap conversa ni haver-lo llegit en una placa, al rètol d’un carrer o d’una plaça.” La cita correspon a Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, i fa referència a un antecessor seu, Martí Jordi i Frigola. Es tracta d’un fragment del pròleg de la biografia escrita per la historiadora Olga Palahí i que ha estat publicada per la Fundació Irla com a projecte guanyador de la beca d’estudis històrics que duu el mateix nom.

Les beques, impulsades conjuntament amb la Diputació de Girona, tenen com a objectiu recuperar la tradició republicana i el nom de persones que van romandre a l’oblit durant la llarga nit del franquisme, entre les quals hi ha qui va ser alcalde de Palafrugell a partir del 1934 i comissari delegat de Girona durant els primers mesos de la guerra. Olga Palahí s’ha capbussat en un munt d’arxius, ha rastrejat pàgines i pàgines de premsa de l’època i ha conversat llargament amb familiars, entre els quals destaca la neboda del biografiat, Maria Rosa Jordi. I, a través d’un munt de material fotogràfic i poc més de 200 pàgines, ressegueix amb detall la trajectòria familiar, els avatars polítics i el pensament d’una figura cabdal de la política gironina dels anys trenta.

Al llibre se’n descobreix la seva implicació en el teixit associatiu, la tasca com a secretari de l’alcalde Sagrera, l’accés a l’alcaldia de Palafrugell i el paper que va jugar durant els fets del 6 d’Octubre del 1934, després dels quals es va veure obligat a exiliar-se a Andorra.

Amb l’esclat de la guerra, la seva responsabilitat s’amplia a l’àmbit gironí com a comissari delegat de la Generalitat. Són mesos extremadament complicats, de preocupació per la guerra i l’ordre públic, els proveïments i els refugiats; i en els quals, tal com reconeixia en una entrevista a Mi Revista, es veia superat diàriament pels esdeveniments, si bé també se sentia optimista envers el futur. Quan la seva lleva va ser cridada a files, s’incorporà a l’exèrcit republicà. La decisió, carregada de responsabilitat i coherència, va comportar-li la mort, esdevinguda en un punt indeterminat entre Calaf i Manresa. El certificat de defunció, emès a Manlleu, registra la seva mort el 25 de gener del 1939 a la clínica militar de la població; però, com milers de combatents, la data i les circumstàncies exactes no poden ser precisades amb certesa. I ni tan sols es pot determinar on va ser enterrat.

Després de reconstruir les circumstàncies de la seva mort, el llibre inclou un capítol colpidor: “Perseguit després de mort.” El règim franquista, obcecat a passar comptes i a estendre el terror arreu, va perseguir Jordi i Frigola com si es tractés d’un fantasma.

El llibre es presenta avui, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca de Palafrugell i forma part d’una “tasca pacient de rescat dels fils trencats per la guerra i que ens cal renuar per recuperar el teixit cívic i el tremp moral del nostre país”, tal com destaca Joaquim Nadal en el pròleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia