Llibres

Un Bertrana àgil

El 52è premi de novel·la rep 51 originals l’any de la renovació de les bases, que ha de permetre tenir l’obra al carrer l’endemà de la festa

Els guanyadors es coneixeran el 26 de juny i l’acte de lliurament no se celebrarà fins al 17 de setembre

Els guanyadors dels Premis Literaris de Girona es coneixeran a partir del dimecres 26 de juny, data en què la Fundació Prudenci Bertrana , que els convoca, en farà públics els noms en un comunicat. L’avançament en el veredicte ha de permetre que totes les obres premiades en les diferents categories ja estiguin editades i a punt de sortir al carrer l’endemà mateix de la tradicional festa de lliurament, que es manté al setembre, en concret el dia 17. La renovació en les bases a requeriment del Grup 62, l’empresa editora dels premis, ha d’aprofitar la publicitat de la proclamació per potenciar la venda dels llibres. La Fundació Bertrana temia, però, que l’alteració en el termini d’admissió d’originals, que s’ha escurçat prop de dos mesos, repercutiria en una dràstica disminució del nombre d’aspirants als premis, i no ha estat així com va constatar visiblement alleujat el president de l’entitat, Joan Domènech, en anunciar el nombre d’obres presentades, fins a 166 sumant totes les categories.

En concret, a la 52a edició del Bertrana de novel·la, el més antic i més important del cartell en dotació econòmica (30.000 euros), hi concorren 51 obres, poc per sota de les xifres dels darrers anys, que van ser de 61 en l’edició passada i de 72 en l’anterior. La gran majoria d’autors (33) han optat pel pseudònim, i entre els que s’hi presenten a pit descobert s’hi reconeixen escriptors amb obra ja publicada com ara Marina Hidalgo, Ferran Garcia-Oliver, Enric Ramionet o Sebastià Benassar. El 42è Miquel de Palol de poesia, dotat amb 2.400 euros, es decidirà entre 86 originals (enfront dels 68 de l’any passat), i els 6.000 euros del 34è Ramon Muntaner de literatura juvenil seran per a una de les 20 obres presentades (només quatre menys que l’any passat). Pel que fa al 40è Rahola d’assaig, amb la mateixa dotació i en què Mita Casacuberta substitueix en el jurat Mariàngela Vilallonga, arran del seu nomenament com a consellera de Cultura, s’hi han presentat nou treballs, tres menys que el 2018. Els únics premis que encara continuen oberts són el Lletra de llocs web sobre literatura, al qual es poden presentar candidatures fins al 15 de juliol, i el Cerverí de lletres de cançó, que es pot votar fins al 14 de setembre. Domènech també va avançar que es vol “millorar l’agilitat, la brevetat i l’amenitat de la festa”, criticada sovint per llarga i tediosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE