Arts escèniques

La Xirgu pujarà a l’Instagram

Margarida Xirgu (1888-1969) va ser una actriu valenta que, sense militar en cap partit, va ser una antifeixista declarada i va revolucionar l’escena. Avui és venerada pels actors de l’Uruguai, on moriria en el seu exili involuntari. L’Any Xirgu, que s’allargarà fins al 25 d’abril (commemorant els 50 anys de la seva mort), vol reivindicar la seva figura com a actriu i també com a dona. La comissària Ester Bartomeu vol descobrir noves facetes de l’artista per als que la coneixien, però, sobretot, accedir a les generacions que la ignoren. Per això, un dels projectes més originals d’aquesta commemoració serà crear Instagram Stories amb actrius joves que evocaran alguns dels capítols artístics i vitals de Xirgu a l’Instagram. L’actriu de Lorca (que va debutar professionalment al Romea amb un Mar i cel de Guimerà) és un far de la cultura que no es pot oblidar.

El programa, liderat per Cultura, té el suport de moltes institucions, entre les quals, el TNC (hi haurà uns debats itinerants que es faran a Barcelona, Madrid, Buenos Aires i Montevideo), l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (atorguen anualment el premi Xirgu a una actriu), Casa Amèrica, l’Institut del Teatre (es farà una exposició itinerant amb material del fons del Museu de les Arts Escèniques) i comptant amb familiars i estudiosos (l’exposició recollirà articles de Ricard Salvat, en col·laboració amb la Fundació homònima) i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (es programaran lectures dramatitzades d’algunes de les obres que l’actriu va representar).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona