Arts escèniques

Unides per l’amor

Companyies de Romania, Ucraïna i Rússia participen en la marató de teatre i dansa del Fitag, presentant els seus espectacles i una coreografia final improvisada

L’esperit Fitag és el de la comunió. Artística, cultural i social. En conseqüència, l’intercanvi d’experiències a través d’un nexe: el teatre. Aquest any, també, amb la dansa com a coprotagonista. I és a través d’aquesta unió de teatre i dansa que tres companyies de l’est d’Europa –Romania, Ucraïna i Rússia, perquè la de Geòrgia no hi ha pogut assistir a última hora– també s’han unit al mateix escenari per participar aquest any en la marató que tindrà lloc avui a l’escenari del pati de la Casa de Cultura de Girona (22 h).

En primer lloc, la companyia Thespis Student Theatre de Timisoara (Romania) oferirà un tast d’uns vint minuts del seu espectacle 7 lives without you. Es tracta d’una obra gestual que escenifica el viatge de dues ànimes insatisfetes que, en paraules d’una de les membres de la companyia, Andrea Duteanu, exemplifica “la plenitud a través de l’amor”.

I també al voltant de l’amor i de caràcter gestual és la proposta de la companyia de l’escola de Zporíjia Educational Theatre of the National University, basada en una interpretació moderna de l’obra de Schiller titulada Intrigue and love. I, casualment, també versa sobre la mateixa temàtica 8 wires or 1 reason of love que portarà a escena la companyia moscovita Student Dance and Plastic Theatre Oler, que va rebre el premi especial en el Festival Fiestalonia Milenio 2018 de Lloret de Mar. Coreografia, pantomima i dramatúrgia conformen la seva proposta. Al final, les tres companyies, unides, oferiran una coreografia improvisada a partir d’una peça musical que encara no coneixen.

Pel que fa l’experiència viscuda aquests dies, les representants de cada companyia en diuen meravelles. Andrea Duteanu, per exemple, explica que abans de venir estava preocupada perquè en els anteriors festivals en què havia participat no aprenia res, mentre que aquí té l’oportunitat d’aprendre dels altres, donat el gran nivell de les propostes participants.

La ucraïnesa Juliana Yoncharenko, que amb la seva companyia escolar ha participat en festivals de Turquia i Bèlgica abans de venir a Girona, en destaca l’hospitalitat rebuda i també les interessants propostes artístiques de les companyies: “Per tot plegat, una gran experiència per als nostres estudiants, tant pel fet de poder practicar allò après com per l’intercanvi d’experiències amb artistes d’altres països.” Per la seva part, la directora del Teatre Oler, Olga Ershova, recalca que el teatre demostra que es pot fer a partir de diferents llengües i cultures. “Com a l’amor de les nostres propostes, també demostrem que, més enllà de les polítiques de cada estat, aquí tots ens trobem i compartim cultura i valors.” Les tres companyies han presentat o ho faran els seus respectius espectacles en format complet en el festival.

Un Fitag que entra a la recta final de la seva dinovena edició amb una desena de propostes, inclosa aquesta marató de teatre i dansa. Demà, dissabte, últim dia del certamen, encara més programació prèvia a l’hora dels adeus abans les companyies participants s’emportin un record d’aquest Fitag que prescriu, com diu el lema, “teatre balsàmic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona