Art

Del campus als barris

La 8a edició del festival d’art urbà Milestone ja ha deixat tres nous murals de gran format a Montilivi, Taialà i Germans Sàbat, per acostar més l’art a les persones

Joan Roca: “Aquest mural és un homenatge als meus pares, al barri, a la gent treballadora”

En vuit edicions el festival d’art urbà Milestone Project ha omplert Girona amb 36 obres de gran format –alguna ja amagada darrere d’un nou bloc de pisos– i intervencions més petites, que han portat l’art molt a prop de les persones, sovint lluny del centre de la ciutat, a barris com ara Sant Narcís i Font de la Pólvora. En la seva vuitena edició, el festival dirigit per Xavier Masó i Nacho Moltó ha continuat la seva expansió cap a espais i barris inèdits en l’historial del festival, com els tres murals que ahir es van presentar a la premsa, ja acabats o en la seva recta final. Comencem l’itinerari per l’impressionant obra que ha pintat en només set dies el nord-americà Axel Void (Miami, 1986) sobre cinc parets alineades de l’edifici LEAR (laboratoris i espais auxiliars de recerca) del campus de Montilivi de la UdG, a partir d’una fotograma d’una pel·lícula francesa no identificada, amb una foscor i un dramatisme que denoten influències de Goya i Rembrandt. A Masó i Moltó els hauria agradat que Void hagués coincidit a Girona amb l’artista mataroní d’origen marroquí Mohamed L’Ghacham (Tànger, 1993), que també té un estil molt clàssic i realista –en el seu cas, però, citen Sorolla, per portar escenes íntimes a l’espai públic–, però el primer ja se n’ha anat i el segon ha hagut d’ajornar la seva visita a Girona fins a final d’octubre, per problemes amb un veí de l’edifici on inicialment estava previst que pintés. Molt més receptiu s’ha mostrat el rector de la UdG, que ha ofert més espais al festival per a futures edicions.

Per als pares i el barri

A Taialà, l’artista Daniel Fortià (Girona, 1977) estava acabant ahir el mural en homenatge als fundadors de Can Roca, sobre la paret d’un edifici de la família situat al costat del bar i restaurant i a l’entrada del seu pàrquing, on l’any passat Milu Correch ja va pintar un mural del Milestone sobre la bruixa de pedra. L’obra de Fortià és ben diferent: són les mans agafades de Montserrat i Josep, els pares dels germans Roca; una imatge que, segons Joan Roca, “és un homenatge als meus pares, a la vellesa, a la gent treballadora i al barri on hem nascut, hem crescut i hem fet realitat els nostres somnis”.

No gaire lluny, a la plaça de Germans Sàbat, l’artista italià Millo (1979) va enllestir ahir la seva segona obra a Catalunya: un mural a gran escala protagonitzat per una noia que es venta abstreta, aliena al gran caos urbà que té al darrera. Els veïns s’hi han implicat molt i han col·laborat amb l’artista, per exemple portant-li ventalls com a models per pintar el que apareix a l’obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona