Cinema

La frontera serveix d’escola de pensar

L’Escola d’Estiu Walter Benjamin de Portbou ha celebrat aquest cap de setmana la quarta edició, coincidint amb la commemoració dels 80 anys de la Retirada i de l’exili de 300.000 persones que van travessar les muntanyes dels Pirineus, passant per terres empordaneses, al final de la Guerra Civil, el 1939. Organitzada per la Fundació Angelus Novus i l ’Associació Passatges de Cultura Contemporània , aquest any el lema ha estat La frontera salvatge. 80 anys de La Retirada, i ha consistit a celebrar un seminari amb activitats complementàries dedicades a la fotografia, la performance i les arts visuals.

La coordinadora de l’acte, la crítica d’art i presidenta de Passatges, Pilar Parcerisas, destaca la contribució que un any més s’ha fet per situar Portbou com a entitat en el mapa internacional “parlant i recuperant la seva memòria històrica com a pas fronterer que és i va ser, no només per la presència de Benjamin sinó de moltes altres persones i intel·lectuals que van tenir més sort que ell”.

Amb la participació de més de vuitanta persones en les activitats de l’escola, destaquen, entre moltes activitats, les presentacions dels llibres La frontera salvaje per part de l’autor, Fernando Hernández Sánchez, dedicat a estudiar la connivència del franquisme amb el govern francès per desarticular les cèl·lules de resistència del sud de França durant l’ocupació nazi, i de Walter Benjamin & Bertold Brecht. Trobada a Portbou (Rupes Nigra), de Maria Maïlat, traduït per Anna M. Corredor, amb il·lustracions de Guillén.

L’Escola d’Estiu, impulsada per Passatges, té com a propòsit recuperar l’antic projecte de la casa Benjamin, situada als antics ajuntament i escola, amb el segell de l’arquitecte Norman Foster. Malgrat la falta de recursos, Parcerisas ha anunciat que tirarà endavant la reforma d’uns interiors per alçar-hi la biblioteca, una sala de consulta i d’exposicions “on es podrà explicar el relat del pas de Benjamin per Portbou”. Un cop habilitada, es preveu la posada en servei de la col·lecció de llibres –més de 3.500– recentment donada per l’enginyer Gian-Luigi Ponzano a la Fundació Angelus.

Tertúlies literàries, unes rutes Berlín-París-Portbou dins de Som Cultura, la confecció d’una ruta sobre la maçoneria i la celebració del premi d’assaig Walter Benjamin de Banyuls, són algunes de les pròximes activitats que impulsa Passatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS