Llibres

Els vulnerables

La filòloga Núria Ribalta, partint de la crisi econòmica del 2011, ofereix un fresc social a la novel·la ‘Roses de sang a la penombra’

“He volgut captar la lluita per un canvi social i de model polític des de la veu dels joves”

Núria Ribalta (Granollers, 1951) és llicenciada en geografia i història i en filologia catalana i ha estat professora de literatura. Ara es dedica a la literatura i presenta la seva quarta novel·la, Roses de sang a la penombra (Gregal), amb què va quedar finalista al premi de l’editorial.

A la novel·la apareixen molts temes socials actuals i es revisa la memòria històrica de la Guerra Civil i de part de la Segona Guerra Mundial. “Els temes se m’imposen a partir de l’embrió, de la idea d’inici; sense que em privin la llibertat de moviments, estan definits abans de començar a escriure”, explica Ribalta.

De manera premonitòria, l’obra alerta del nou feixisme, i també s’hi parla de desnonaments i ocupació de pisos –en concret al barri del Raval de Barcelona–, de la crisi econòmica i del conflicte de les preferents, de la immigració del nord d’Àfrica, de les màfies xineses i les drogues… I un altre dels temes importants és la distància generacional, les relacions familiars. “La història neix d’un neguit i d’una voluntat: donar la veu als més vulnerables, a les classes populars colpejades per la crisi social, econòmica i financera del 2011. El punt d’arrencada de la novel·la és un fet delictiu, el robatori a l’antiga floristeria de la Mercè, al carrer de l’Hospital del Raval barceloní. Aquest fet actuarà de desencadenant i farà aflorar conflictes generacionals, socials i polítics. Aquest és el rerefons que dona sentit que en la novel·la interaccionin tres històries i tres generacions en conflicte que configuren un text coral, que s’expressa en diferents veus narratives i des d’una mirada plural, i on cada personatge és paradigma de la seva generació.” És una obra coral amb personatges com ara el Llibert, un vell republicà; la neboda Mercè, casada amb el Vicenç, i la seva filla, l’activista Laia, aparellada amb el Khaled, a més de la Laura, filla d’un banquer i una galerista, i molts més.

No és una novel·la que es pugui considerar del gènere històric, però sí que hi ha un munt de documentació a què Núria Ribalta ha accedit tot buscant el rigor. “La novel·la es nodreix de fets històrics reals, i el que fa la ficció és donar-los vida a través de les vivències dels seus personatges.”

Com és que l’ambienta al Raval? “Per la seva complexitat social; el barri és, de fet, un altre personatge, un microcosmos que bull, un garbuix on hi ha tot: una migració amb la seva casuística particular, uns veïns arrelats, una vida associativa rica i culturalment diversa que és punta de llança de reivindicacions, i també la delinqüència, la prostitució i la droga. M’interessava captar aquesta mirada plural, però sobretot el potencial que oferia, la reivindicació permanent, la lluita per un canvi social i de model polític en profunditat des de la veu dels joves, i també el xoc d’interessos i ideologies entre classes populars i burgesia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona