Art

El món dins un cromo

El Museu del Joguet presenta, en una exposició comissariada per alumnes de secundària, els àlbums col·leccionables com una forma de coneixement

El muntatge dedica un espai a les col·leccions de l’empresa de xocolata Comet, de Figueres

Els cromos han estat una de les manifestacions més singulars dels mitjans de comunicació de masses. Publicats per empreses editorials o vinculats durant molt de temps a fàbriques de xocolates i a empreses dedicades a l’alimentació, aquests àlbums van convertir-se en autèntiques enciclopèdies d’un enorme valor divulgatiu i artístic. Amb Tengui, falti. Aprendre amb els cromos, el Museu del Joguet vol recordar i reivindicar aquest patrimoni cultural a través d’una exposició rigorosa, instructiva i, alhora, engrescadora que ha proposat i comissariat un equip d’alumnes de secundària d’entre 12 i 16 anys. El grup, coordinat pels professors Àngela Castaño i Joan Manuel Soldevilla, amb la col·laboració d’Aniol Pibernat, està format pels estudiants de l’institut Ramon Muntaner de Figueres Andreu Clotas, Jordi Costa, Júlia Fita, Martí Oliveras, Maria Rodeja i Iliyan Vasilev, que han proposat un recorregut didàctic per la història dels àlbums col·leccionables, des dels seus orígens fins a les seves especialitats temàtiques predominants al llarg del temps.

El muntatge, instal·lat a la Sala Oberta del museu fins al 29 de març, ha habilitat, a més, un espai singularitzat a documentar la producció de cromos de la fàbrica de xocolates Comet, una de les més prestigioses de Catalunya, tant com les col·leccions que editaven altres xocolateres de prestigi com ara Nestlé, Amatller, Torras o Juncosa. Fundada a Figueres el 1770, Comet va estendre un estil singular i pioner, comercialitzant per exemple àlbums de futbol, de races de tots els continents, de fauna salvatge i una curiosa sèrie de Buques de guerra modernos. Entre les més inventives que van sortir sota la seva marca, veritables joies de la història del cromo, segons els especialistes, hi havia la col·lecció Rompe Cabezas, que proposava reptes al consumidor, com ara localitzar a la vinyeta la paella, la sabata, el càntir i el barret que havia pescat un diumenger inepte. Un dels llançaments més originals de l’empresa, que va popularitzar el lema “Comed Chocolates Comet”, van ser els trencaclosques d’animals, de gran bellesa plàstica, o el fascinant Un viaje alrededor del mundo, que responia a l’interès voraç pels sabers enciclopèdics d’una determinada època.

El jove equip que ha comissariat el muntatge, el mateix que ja va dissenyar una ruta literària basada en les estades de Federico García Lorca a Figueres, recollides en un llibre editat per la Universitat de Girona, ha organitzat el material en vuit apartats que responen als diversos camps de coneixement que aspiraven a il·lustrar els cromos, des de la tècnica a la fauna, passant per l’antropologia, la geografia, l’art i els personatges il·lustres. Amb fins pedagògics, però, a vegades es donava cobertura a prejudicis racials i de gènere o a interessos poc edificants. És el que passa amb els àlbums sobre avenços tecnològics i ginys de la modernitat, pensats per fer entenedor el món tecnificat als més joves, encara que fos amb una visió entusiasta que menyspreava la cara fosca del progrés, des de l’explotació laboral a l’esgotament dels recursos naturals. Les sèries geogràfiques sobre les “meravelles del món” també delataven una mirada eurocèntrica i colonialista, pintant Àfrica, per exemple, com un territori primitiu, i els àlbums de “personatges il·lustres” pecaven d’un masclisme clamorós, a banda de gloriejar reis, guerrers i dictadors que pocs serveis havien prestat a la humanitat. L’exposició disposa també d’un espai de jocs amb cromos per a tots els públics, i qui vulgui aprofundir en els diferents àmbits pot afegir-se a la visita comentada que oferiran els comissaris el 14 de desembre, a les 12 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls