Cinema

Crítica

cinema

Memòria de la postguerra

Just al mig de Longa noite, ocupant així una centralitat a la pel·lícula més enllà de la temporalitat, una dona anomenada Celsa, empresonada pels franquistes, relata la seva experiència i la visita a una condemnada a mort que, abans de ser executada, va demanar de veure-la. Extret del llibre Los republicanos que no se exiliaron, de José María Aroca, aquest relat arriba sense afectació, però creant una emoció fonda, a través de Núria Lastegàs, una de les actrius no professionals que intervenen en la pel·lícula d’Eloy Enciso, el també director d’Arrianos, una exploració entre la realitat i el mite que transcorre en un bosc de la frontera entre Galícia i Portugal.

La memòria de la Guerra Civil i de la postguerra, amb la repressió i la por creada pel franquisme, es fa present a Longa noite a través d’altres textos, sobretot de l’escriptor i polític galleguista Ramón de Valenzuela. El monòleg de Celsa aporta un moment austerament emotiu, però, en la seva última mitja hora, el film arriba a la plenitud: un home que ha retornat de l’exili i ha anat deambulant com un somnàmbul s’endinsa en un bosc a la nit mentre que diverses veus, com si fossin l’encarnació d’uns fantasmes, transmeten cartes de presoners republicans. Aleshores, a més, llueix poderosament la fotografia de l’extraordinari Mauro Herce. I és així que, pouant en eel cinema popular i literari dels Straub, Enciso aporta una visió cinematogràficament inèdita de la postguerra: sense una reconstrucció narrativa de fets, fent sentir textos de diversa mena com una forma de memòria històrica, fent palpitar alguna cosa invisible a les imatges. Una d’aquelles propostes que mai arribaran als Goya.

Longa noite
Director: Eloy Enciso
Estat espanyol, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE