Llibres

La veu de l’experiència

El retorn de M. Mercè Roca a la novel·la i les novetats de Rafel Nadal, Lluís Llach, Vicenç Pagès, Pilar Rahola o Mònica Batet encapçalen l’estrena literària de l’any

Mar Bosch escriu sobre una maternitat accidentada a ‘La dona efervescent’

Si els anys vint del segle passat van representar la imatge de la felicitat i la lleugeresa, per més que la història s’ocupés d’arrencar-los la màscara a esgarrapades, la temporada literària de la nova dècada del XXI arriba també amb bones expectatives per als escriptors gironins. És el cas de Rafel Nadal, que després de vendre més de 30.000 exemplars d’El fill de l’italià, la seva última novel·la, inaugura la col·lecció de viatges Joie de Vivre amb Mar d’estiu. Cinc illes del Mediterrani (Univers, 19 de març). Homenatge a les platges de la infància i la joventut, inseparables del’estiueig a la Fosca, el llibre pren també forma d’assaig, amb una reflexió sobre la importància del Mediterrani en la cultura occidental, mentre es deixa acompanyar pel lector en els seus viatges a Stromboli, Icària, Hidra o Portlligat. Si en certa manera Mar d’estiu seria una prospecció de paradisos possibles, El somni d’en Blai, primera incursió de Nadal en la narrativa infantil, seria la constatació que el paradís només existeix per mediació dels altres. El conte, que editarà Estrella Polar, narra la història d’un nen que pateix fibrosi quística.

Mentre alguns s’endinsen en nous gèneres, Maria Mercè Roca, a qui la política havia apartat de la novel·la per a adults, es decideix a tornar-hi amb Al final t’agradaré (Rosa dels Vents, 20 de febrer). Després dels contes de Nosaltres, les dones (2018), l’escriptora recula fins als anys setanta per reconstruir, entre Girona i Barcelona, la relació d’una parella que es retroba inesperadament al cap de trenta anys.

L’esperit del revival és encara més intens a Memòria vintage. De l’home a la Lluna a Pulp Piction (Empúries, febrer), una mena de diccionari d’obsolescències que segons Vicenç Pagès Jordà defineixen la generació del baby boom, educada entre l’escoltisme i els concerts de la Festa del Treball, experta en aeròbic i kung fu, i familiaritzada amb conceptes tan entranyables com ara macuto, pànxing o fitipaldi. El llibre neix d’una sèrie d’articles d’estiu publicada a El Punt Avui.

Tampoc decebrà els lectors avesats al to desenfadat i incisiu de Mar Bosch l’aparició de la seva quarta novel·la, La dona efervescent (Univers, 19 de març), on recupera l’Eva Botet de Les generacions espontànies. En aquesta ocasió, afina la seva poètica de l’estrès per ficar-se a la pell d’una dona que acaba de tenir bessonada i ha de fer-hi front sola, perquè la parella li fuig aterrida.

Enfront de la maternitat accidentada de Mar Bosch, la desbordant Pilar Rahola arribarà a les envistes de Sant Jordi amb una altra novel·la sota el braç. L’espia del Ritz (Columna, 25 de març) és una història de traïcions i glamur, segons la promoció editorial, ambientada a la Barcelona dels anys quaranta, en plena autarquia franquista, que la tertuliana i escriptora d’orígens cadaquesencs transforma en una ciutat de contrastos.

Una altra novetat esperada és Escac al destí (Univers, 19 de març), la nova novel·la de Lluís Llach, que ha creat una intriga palatina amb assassinats, conxorxes polítiques i nissagues maleïdes ambientada en un imaginari regne de Magens que pot resultar vagament familiar al lector.

L’escriptora empordanesa Mònica Batet, que va debutar el 2005 amb L’habitació grisa (premi Casero), persisteix en la seva prosa intimista amb Dins del cor de Chopin, (Empúries, 19 de febrer) per donar curs, per mitjà de narracions breus, a la fascinació que sent l’autora per Polònia, “un país de gent acollidora, sentimental i ferida per la història”. En tot un altre registre, Pep Prieto publica El mal pare (Llibres del Delicte, 20 de gener), un thriller sobre els secrets de família que posarà al descobert l’herència d’un arqueòleg.

Per la seva banda, la periodista figuerenca de TV3 Anna Teixidor s’endinsa en les interioritats dels mujahidins de Ripoll i l’imam Es-Satty a Sense por de morir (Pòrtic, finals de març), un assaig sobre l’atemptat de Barcelona del 2017 en el qual ha treballat durant dos anys. I, finalment, els amants de les sobretaules televisives podran reviure les aventures de les noies del Club Minerva amb la novel·la Les de l’hoquei (Rosa dels Vents, 5 de març), escrita per les quatre guionistes d’aquesta sèrie d’èxit, entre les quals hi ha dues gironines, Ona Anglada, de Banyoles, i Natàlia Boadas, de Riudellots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia