Música

Els viatges sonors de Jordi Gispert

El llibreter gironí publica, sota el nom 0153 Project, el disc ‘Saturday’, una obra de música ambiental i nocturna

Jordi Gispert Saget (Salt, 1975) és conegut sobretot dins l’ambient cultural gironí com a responsable de la Llibreria 22, però les seves inquietuds creatives van més enllà del món dels llibres. Ja als anys noranta tocava el baix amb un grup anomenat Random Damage i, més recentment, ha recuperat aquest instrument durant un breu pas per Esteso’s Combo. Ara acaba de publicar un disc de música instrumental, Saturday , signat sota l’àlies artístic 0153 Project, del qual ha editat una edició limitada en CD, però que està a l’abast de tothom a través de les principals plataformes digitals. És música instrumental, “ambiental, amb un punt d’experimental i força nocturna”, a anys llum del hardcore punk que continua escoltant, juntament amb moltes altres coses, per exemple “la psicodèlia de músics com ara Syd Barret i Silver Apples”.

Saturday es va gravar majoritàriament al seu estudi casolà i enllestit al Soundclub que dirigeix Lluís Costa a Salt, on el disc es va mesclar i masteritzar. La guitarra és l’instrument principal del disc. “Tot és guitarra, excepte el soroll d’unes obres que es feien al carrer del Soundclub, a la cançó Yellow and green, i un emulador de sons de drons. Tota la resta, encara que puguin semblar altres coses, són els efectes de guitarra portats al límit”, explica Gispert, que reconeix les seves limitacions com a guitarrista, tot i el seu pas (fugaç) pel conservatori. “La meva forma de crear música és molt intuïtiva i tot és fresc, del moment: vaig gravant coses i després hi acabo de donar forma a l’ordinador. En aquest cas, el meu plantejament també ha estat molt constrictiu: tinc només aquests elements al meu abast i a veure què hi puc fer, amb tot això.”

El detonant principal d’aquest disc va ser el naixement de la seva filla. De fet, 01.53 és l’hora que va néixer la nena, que, com remarca aquest “fan dels números”, és la setena de la família, comptant-hi avis i tiets. Més o menys en la mateixa època, Gispert va ampliar la seva col·lecció de guitarres amb una de set cordes. Set. Va ser una casualitat prou motivadora per posar ordre i concert en els sons que han acabat donant forma a Saturday: un disc amb onze peces instrumentals, repartides en una cara A amb 7 temes i una cara B amb 4. “Les dues cares són com dos viatges diferents. El primer és melòdic i superficial, no en el sentit de banal, sinó estrictament de superfície o exterior, amb una música més amable i identificable, mentre que el segon viatge és més introspectiu. Seria la diferència entre com transmeto les coses als altres i com les sento jo al meu interior”, explica.

La portada i la contraportada de Saturday estan il·lustrades amb pintures del seu pare, l’artista Jordi Gispert Monteys. “Sense la influència artística del meu pare no hauria arribat aquí. Ell m’ha transmès la voluntat d’explorar terrenys poc convencionals. Per això volia que fos present en el disc.”

Saturday és un disc plantejat com una unitat i les 11 cançons estan ordenades amb un sentit concret, com s’aprecia sobretot en el CD, que es pot trobar a la 22, a Moby Disk i a Musical Eiximenis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona