Música

Un Grammy en català

Rosalía dedica a la seva família –“us estimo molt!”– el guardó aconseguit a Los Angeles, on Billie Eilish i el seu ‘Bad guy’s’imposen en les categories principals

La catalana va guanyar el premi al millor àlbum llatí de rock, música urbana o alternativa
Billie Eilish, de només 18 anys, va imposar-se en les categories de millor cançó, àlbum i gravació

I wanna say... que us estimo molt i gràcies, perquè sense vosaltres no hauria pogut arribat fins aquí.” Amb aquestes paraules en la seva llengua, el català, Rosalía va agrair diumenge a la nit el suport de la seva família al llegendari Staples Center de Los Angeles, on, emocionada, va rebre el seu primer premi Grammy. La cantant de Sant Esteve Sesrovires, que ja havia sortit amb les mans plenes de dues cerimònies dels Grammy llatins però que encara no s’havia estrenat en els Grammy que organitza l’Acadèmia de la Gravació dels Estats Units, va ser premiada en la categoria de millor àlbum llatí de rock, música urbana o alternativa per El mal querer, després d’imposar-se a dos pesos pesants del reggaeton –J Balvin i Bad Bunny–, la porto-riquenya, integrant de Calle 12, iLE i el trio femení Flor de Toloache. Rosalía, que va rebre el guardó en la primera part de la cerimònia, no televisada, va agrair el suport també als seus fans i al seu equip, va llançar “benediccions” a la “música llatina” i als músics del “món sencer” i es va afegir, al costat de noms com ara Pau Casals, Alicia de Larrocha, Montserrat Caballé, Josep Carreras i Jordi Savall, en l’historial de músics catalans distingits amb un Grammy.

La catalana, però, no va poder posar després el colofó a una nit triomfal, ja que l’altre Grammy al qual aspirava, el de millor artista nou, en una categoria especialment competida a la qual aspiraven estrelles emergents com Lizzo i Lil Nas X, va recaure en mans de la gran triomfadora de la nit: la joveníssima Billie Eilish, a qui Rosalía, instants abans a la catifa vermella, va dedicar uns quants elogis: “Desitjo honestament que guanyi, perquè s’ho mereix moltíssim; l’estimo, i ho sap.” Eilish i Rosalía fa mesos que treballen en una cançó conjunta.

Rosalía, durant el tram de gala televisat, sí que va interpretar en directe una mescla entre el seu nou tema, el flamenc Juro qué, i Malamente i va sentir com Alicia Keys la mencionava en una cançó dedicada als grans noms dels 62ns Premis Grammy.

Per la seva banda, Billie EIlish, de 18 anys, i que amb el Grammy arrabassat a Rosalía es convertia en l’artista més jove de la història a imposar-se en aquesta categoria, va segellar un any de pel·lícula amb cinc gramòfons daurats més, inclosos els considerats més importants: millor àlbum per When we all fall asleep where do we go? i millor gravació i cançó de l’any per Bad guy. Eilish, una artista que l’any passat va actuar a Barcelona dos cops (el 9 de març, quan encara no tenia el disc al mercat, al Sant Jordi Club, i el 2 de setembre al Palau Sant Jordi, amb 18.000 entrades exhaurides), va dir, en canvi, que era Ariana Grande qui es mereixa el Grammy més preuat i va deixar que fos el seu germà –i estret col·laborador– Finneas que definís l’obra guardonada com un treball sobre “la depressió, els pensaments suïcides, el canvi climàtic i el que comporta ser un noi dolent”. Mai fins ara cap artista femenina havia guanyat els que es consideren els quatre premis Grammy principals en una mateixa edició.

Lizzo, l’altra guanyadora

La 62a edició dels Premis de l’Acadèmia de la Gravació, a banda de Rosalía i Billie Eilish, va tenir altres protagonistes. La rapera Lizzo –que havia dedicat al jugador de bàsquet Kobe Bryant, quan feia pocs minuts que es coneixia la seva mort, la primera actuació de la gala i que és, ja, tot un símbol de l’apoderament de la dona als Estats Units– va reafirmar-se com un dels noms de l’any amb tres premis, inclòs el de millor actuació de pop. Els guardons, finalment, van reconèixer també músics com Lil Nas X, Elvis Costello, Chemical Brothers, Gary Clark Jr, Tool, Cage The Elephant, Vampire Weekend, Anderson Paak, Tyler The Creator, Alejandro Sanz, Willie Nelson, Tanya Tucker, Randy Brecker, Esperanza Spalding, Brad Mehldau, Chick Corea, Angélique Kidjo, Keb Mo, Gloria Gaynor, Patty Griffin i I’m With Her.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona