Cinema

L’iranià Rasoulof, Os d’Or a Berlín

La Berlinale renova el seu compromís polític tornant a premiar un director que té prohibit sortir de l’Iran

La 70a edició de la Berlinale va concedir el seu Os d’Or a la cinta iraniana There is no evil, dirigida per Mohammad Rasoulof, que no va poder assistir al festival per imperatiu de Teheran, en un nou exponent del compromís polític i fílmic del festival. El jurat, presidit per l’actor britànic Jeremy Irons, va reconèixer també el cinema independent dels Estats Units i va entregar l’Os de Plata premi especial del jurat al valent al·legat avortista de Never rarely sometimes always, dirigit per Eliza Hittman.

El tercer premi en ordre d’importància va recaure en el sud-coreà Hong Sang-soo i el seu film de tall minimalista The woman who ran. El jurat no va oblidar-se tampoc de l’única pel·lícula que va fer riure en el festival: Effacer l’historique, una comèdia dels belgues Benoît Delépine i Gustave Kervern, sobre éssers enganxats al mòbil, que va guanyar l’Os de Plata especial de la 70a Berlinale. Els premis a la interpretació, finalment, se’ls van repartir l’alemanya Paula Beer, protagonista i musa de l’Undine, de Christian Petzold, i l’italià Elio Germano, per la seva prodigiosa recreació del pintor Antonio Ligabue a Volevo nascondermi.

L’entrega del màxim premi del festival a l’iranià recordava inevitablement l’edició del 2015, en què la neboda de Jafar Panahi va recollir l’Os d’Or per Taxi. Els dos films van rodar-se burlant la prohibició per rodar dictada per les autoritats iranianes. There is no evil –articulada en quatre capítols sobre homes que han d’executar condemnes a mort–, però, no estava entre les favorites a l’Or.

La 70a edició de la Berlinale haurà estat la primera sota direcció col·legiada de l’italià Carlo Chatrian i l’holandesa Mariette Rissenbeek, que van prendre el relleu amb el compromís de renovar el festival, després de 18 anys de direcció en solitari de Dieter Kosslick. La secció oficial va quedar reduïda de 22 a 18 pel·lícules, amb un fort protagonisme del cinema independent i d’autor. Haurà estat una Berlinale amb menys estrelles internacionals a la catifa vermella, tot i la presència de Johnny Depp, Sigourney Weaver, Javier Bardem i Helen Mirren, a qui es va concedir dijous un Os d’Or honorífic.

El cinema francès premia Polanski amb polèmica

EFE

Les misérables, òpera prima de Ladj Ly, va ser distingida divendres a la nit com a millor pel·lícula en la 45a edició dels Premis Cèsar del cinema francès, que també van reconèixer Roman Polanski com a millor director per El oficial y el espía. Les dues cintes estaven empatades amb 12 nominacions i la de Polanski, que no va acudir a la gala, estava en el punt de mira d’ençà que associacions feministes es van alçar en contra del reconeixement atorgat al cineasta, acusat de violació. Polanski, malgrat la seva absència, va ser el protagonista de la nit. “Què fem amb en Popol? Aplaudim o no? Tindrem problemes, aquesta nit”, va dir la presentadora Florence Foresti a l’inici de la gala. Quan Polanski va ser proclamat guanyador, una desena de persones, entre les quals l’actriu Adèle Haenel, que anava dient “quina vergonya”, van abandonar la sala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA