Cinema

Crítica

cinema

Narració i pensament

Abans que el reconegut dibuixant de còmics Lorenzo Mattotti fes una pel·lícula d’animació inspirada en La famosa invasió dels ossos a Sicília, el cinema havia fet atenció a Dino Buzatti amb l’adaptació de la seva novel·la sens dubte més famosa, El desert dels tàrtars, en què la defensa d’una fortalesa aïllada en espera d’una invasió que no arriba es converteix en una meditació malenconiosa sobre el sentit (o més aviat l’absurd) de l’existència i el pas del temps que aboca inevitablement a la mort. El cas és que, amb un equip francès de tècnics d’animació, Mattotti ha abordat una faula amb què Buzatti narra una història fantàstica (en què, a la manera dels humans, uns ossos envaeixen un territori a la recerca d’un osset segrestat per uns caçadors) que transporta una reflexió sobre la corrupció, també tan humana, una vegada els invasors es converteixen en uns ocupants menats per l’ambició i la cobdícia. Buzatti va escriure aquest relat, publicat l’any 1945, amb un pensament anticolonialista del qual no cal dir que pot continuar-se aplicant en el present.

En la pel·lícula, la història del segrest (que ho és del fill del rei dels ossos) i la invasió és narrada per dos contacontes a un os vell, que a la vegada hi afegeix el seu record de què va passar quan els ossos van governar Sicília. Entre la il·lustració artesanal i l’animació per ordinador, els dibuixos barregen la figuració amb expressives taques de color tendents a l’abstracció. Tal com la narració d’una aventura es barreja amb el pensament d’una manera gens forçada, senzilla i profundament. Un film meravellós i alhora reflexiu per a un públic d’edats diverses.

La famosa invasión de los osos en Sicilia
Director: Lorenzo Mattotti Gènere: animació
França, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona