Art

Vila Casas a Vila-seca

Una selecció de gravats de Tàpies, impresos per Joan Roma i de la col·lecció de la Fundació Vila Casas, inaugura el nou centre cultural Castell de Vila-seca

L’equipament és també un centre d’interpretació del repoblament del Camp de Tarragona
La col·laboració és per quatre anys amb vuit exposicions temàtiques i comissariades

La Fundació Vila Casas té un programa anomenat Itiner’art, que té com a objectiu donar a conèixer la col·lecció de l’entitat amb la particularitat que no sempre són exposicions ja organitzades, sinó que poden ser muntatges inèdits. Aquest és el cas de la mostra La resistència del signe, amb gravats d’Antoni Tàpies. La inauguració és doble, atès que la mostra endega el nou projecte de centre cultural, didàctic i expositiu de Castell de Vila-seca, al Camp de Tarragona, impulsat per l’Ajuntament de Vila-seca. La resistència del signe obre un projecte de col·laboració de quatre anys entre el consistori de la població tarragonina i la Fundació Vila Casas i que a més d’aquesta mostra en presentarà set més que exhibirà obra de la col·lecció triada per comissaris sota un eix temàtic i de tesi en cadascuna. Pel director d’art de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, aquest serà de moment el cinquè espai de la Fundació Vila Casas durant quatre anys, amb un acord que esperen que puguin renovar més endavant. Els quatre centres que actualment té la Fundació són a Barcelona, els Espais Volart i Can Framis, on es mostra el gros de l’obra pictòrica de la col·lecció; Can Mario a Palafrugell, dedicat a l’escultura, i el Palau Solterra, a Torroella de Montgrí. “Hem triat Tàpies per la inauguració perquè segons el meu parer és entre els deu artistes més important de món en tot el segle XX i perquè amb aquestes obres va voler demostrar que no hi ha fronteres entre la pintura i el gravat, que sovint se l’ha considerat un gènere menor”, va dir en la presentació de la mostra ahir, el mateix dia que s’inaugurava l’equipament cultural.

Els gravats que es poden veure al Castell de Vila-seca són inèdits en el sentit que ni tan sols han estat exposats en cap espai de la fundació i van estar impresos en el taller de Joan Roma. “Tenen un interès especial perquè són còpies bat (bon à tirer), que són les proves amb les quals l’artista dona per acabada la seva feina creativa i autoritza al gravador per que faci el tiratge definitiu”, va explicar Natàlia Chocarro, directora de projectes externs de la Fundació Vila Casas.

Altres trets d’interès d’aquestes peces són les anotacions que hi ha a les obres que fan referència a la interacció entre l’artista i el gravador. Les obres exhibides són d’un període de maduresa i van ser fetes entre 1989 i1993. A diferència d’altres autors de prestigi, els anys van donar més solidesa i força a l’obra de Tàpies, això fa que ens trobem amb treballs de gran qualitat i dificultat tècnica per el gran format de moltes de les peces el que va obligar a cosir diversos papers.

Pel director de la Fundació Vila Casas, Joan Torras, “aquesta proposta de col·laboració es troba en la línia dels nostres objectius: apropar l’art contemporani català a Catalunya. És la nostra manera de fer país”. En aquesta sintonia es va manifestar l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, en referir-se al conjunt del projecte com a proposta cultural integrada que a més del Castell de Vila-seca inclourà, per a usos socioculturals, la reforma d’un celler modernista que es troba a tocar mateix del Castell de Vila-Seca.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, Manuela Moya, va explicar que, a més del caràcter expositiu, el Castell de Vila-seca serà un centre d’interpretació del repoblament del Camp de Tarragona. També tindrà caràcter pedagògic amb taller i visites guiades per als escolars. “Volem fer-ne un centre de referència per a tota la comarca i situar-lo en el mapa d’equipaments culturals del país.”

Pel que fa al Celler, tindrà caràcter multiús perquè s’organitzaran actes i activitats de caràcter cultural i també social. A més a més, s’integrarà en el circuit de turisme no estacional integrant-se en les rutes del vi que es fan al territori. Tots dos edificis van ser adquirits fa anys a particulars per l’Ajuntament per poder dedicar-los als ciutadans.

Pel que fa a l’exposició de gravats de Tàpies, la mostra es podrà visitar fins a l’1 de novembre d’aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA