Arts escèniques

Fira Tàrrega farà una edició especial per esquivar el virus

En les dates previstes, es mantindran només les accions professionals, que es faran per videoconferència

Es muntarà un festival nòmada a partir del 2021, més enllà de la seva ciutat

Per a les situacions anòmales, edició especial. Fira Tàrrega, el festival que obre la temporada escènica a Catalunya tradicionalment (a principi de setembre), renunciarà aquest any al seu format multitudinari habitual. Aquest 2020 mourà les peces per continuar donant suport als creadors i potenciar la contractació de les actuacions en directe, tant a Catalunya com al mercat internacional. És la seva manera d’esquivar el virus.

Aquesta tragèdia escènica, (com la va definir la directora artística Anna Giribet), que se suma als ajornaments de la majoria de festivals d’estiu, es guarda l’efemèride de la 40a edició per al 2021. Però no renuncia a programar i promoure les companyies d’arts del carrer com a preludi a la celebració. Per això, es mantindran (en format de videoconferència el 9 i el 10 de setembre) totes les accions professionals (principalment, propiciar la trobada dels artistes amb programadors productors d’arreu per anar trobant còmplices als projectes més diversos) i hi haurà un festival nòmada. A partir del gener del 2021.

El festival nòmada inclourà entre 40 i 50 actuacions (dues funcions per companyia). El gruix del circuit el compondran les 11 companyies de Suport a la Creació que havien d’estrenar aquest setembre. Les que faltin per sumar l’equip de 20 a 25 companyies sorgiran entre els diferents còmplices que vulguin sumar-se al projecte. El programa de Suport a la Creació, en realitat el formen 18 projectes, però dos eren internacionals i s’han hagut d’ajornar fins al 2021 i els altres constaven com un projecte a desenvolupar en dos anys (i s’estrenaran, amb normalitat, el 2021). De fet, el programa de Suport a la Creació, que aquest celebra la desena edició i que aspira a dotar de més recursos les companyies que acull, és la vessant que millor suporta aquest canvi de timó obligat per la situació sanitària.

Fira Tàrrega assumirà el 100% del caixet dels espectacles. Els municipis que els acullin només s’hauran d’ocupar de la part tècnica i de comunicació, tot i que hi haurà actuacions a Tàrrega (en la festa major de maig del 2021, per exemple), la majoria es faran arreu: des de la demarcació de Lleida fins a alguna acció internacional. Tot haurà d’estar programat d’acord amb les exigències sanitàries. La proporció dels muntatges serà del 70% al carrer i el 30% en sala i inclou totes les disciplines: teatre, dansa i circ. Tots els muntatges hauran de repensar-se per poder-se adaptar a les condicions de cada espai.

Mike Ribalta, responsable de la vessant professional de Fira Tàrrega des del 2001, confia a retornar també a les entrevistes presencials el 2021. Mentrestant, planteja que el club dels professionals de Fira Tàrrega d’aquest 2020 estigui actiu, més enllà d’aquest mes de setembre. Giribet veu el seu projecte artístic (que va arrencar l’any passat) molt vinculat a dotar d’eines professionals els creadors, i potenciar el mercat internacional.

LES XIFRES

40-50
actuacions
preveu aquest festival nòmada, que es realitzarà durant els tres primers trimestres del 2021.
11
projectes
de suport a la creació dotaran de bona part del contingut. Els altres 7 s’estrenaran a Fira Tàrrega 2021.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona