Art

Adeu al pinzell colorista i vital

Mor Xavier Grau, emblema de la generació dels vuitanta que va revifar la pintura a contracorrent

L’artista barceloní Xavier Grau (1951), mort ahir d’un càncer, va pertànyer a una gran generació de creadors que a tot Catalunya i la resta de l’Estat van aportar una nova empenta a l’art. Noms com ara Ferran Garcia Sevilla, Víctor Mira, Miquel Barceló, José María Sicilia, Miguel Broto, Miguel Ángel Campano, Carlos Franco, Antón Patiño, Jaume Plensa i Tom Carr van oxigenar el panorama artístic. Excepte Carr i Plensa, que es van orientar cap a l’escultura, la resta va escriure un gran pàgina en el món de la pintura en un moment en què es parlava de la mort d’aquest suport. Són artistes que es van començar a donar a conèixer a finals dels setanta –tot i que Grau ja havia format part del grup Trama des d’inici de la dècada– i van esclatar als vuitanta. Van absorbir tot el que havien tingut abans, com ara pictòricament el grup El Paso als anys cinquanta i també Dau al Set. Fins i tot, es van impregnar d’un art sense matèria com és el conceptual, que havia estat el corrent artístic precedent i fronterer amb la seva generació. García Sevilla, abans de passar-se a la pintura, havia estat un artista conceptual.

“Va ser una generació de pintors que no es van diferenciar, com havia passat anteriorment, entre figuratius o abstractes, perquè el tema no era l’important, sinó el color”, explicava ahir Miguel Marcos, que ha estat durant molts anys el galerista de l’artista. Marcos va visualitzar públicament aquesta generació amb una exposició de la seva col·lecció anomenada Los años pintados.

Marcos va explicar a aquest diari que quan va tancar la seva galeria a Madrid i va venir a Barcelona a obrir-ne una de nova, la seva “aposta van ser Joan Brossa i Xavier Grau”. I opina: “La pintura de Xavier Grau se situa en una abstracció que manté inalterada la tensió interna entre el color i el dibuix, sense reduir la seva vivacitat cromàtica ni el moviment de les seves superfícies, que estan contingudes pel ritme de les formes que articulen la seva estructura interna.”

Xavier Grau havia exposat a grans centres museístics, com ara el MACBA, el Museu d’Art Abstracte Espanyol de Conca, la Fundació La Caixa, el Museu Reina Sofia de Madrid i la Fundació Joan March. Una de les seves darreres grans exposicions va ser a l’espai de Can Framis de la Fundació Vila Casas a Barcelona el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS