Llibres

La pandèmia més creativa

La situació que ha generat la crisi del coronavirus ha posat en marxa la maquinària editorial del consum immediat

Hi ha novetats de base científica, testimonial, filosòfica, de suport optimista...

El 1981, Dean Koontz va publicar als Estat Units la novel·la Els ulls de la foscor, en què narrava com el 2020, en un laboratori de Wuhan, es creava un virus com a armament biològic amb moltes coincidències amb el que ha provocat la crisi sanitària. La pandèmia real ha arribat i ja hi havia alguns llibres que, també partint de bases científiques, pronosticaven situacions similars, com ara l’assaig del 2010 del metge i novel·lista Salvador Macip, Les grans epidèmies modernes. La guia bàsica per entendre els virus i les pandèmies, ara actualitzat i reeditat per La Campana.

Tot i la situació de confinament, o precisament per això, no són pocs els llibres exprés que estan apareixent aquestes setmanes. I segur que n’arribaran molts més. Per exemple, n’hi ha d’infantils amb implicacions benèfiques, com ara Junts a casa. Els dies del coronavirus, de la sèrie L’Agus i els monstres, creada per Jaume Copons i Liliana Fortuny. En aquest llibre participen com a assessors Toni Hernández, Elena Rottier i, precisament, Salvador Macip. El 100% de la recaptació d’aquest llibre es donarà al projecte Kids Corona de l’hospital Sant Joan de Déu. També en la franja infantil, l’editorial Sentir ofereix gratuïtament el conte La Rosa contra el virus, creat amb l’aval del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Els títols que han començat a publicar-se poden partir d’una perspectiva científica divulgativa, de testimoniatge, de la filosofia i també hi ha els que parlen dels efectes emocionals que la pandèmia provocarà en la societat i volen oferir un suport, una ajuda.

Del primer grup, una de les novetats és Contagio: La evolución de las pandemias (Debate), en què l’especialista nord-americà David Quammen situa altres pandèmies prèvies, com ara la sida, la del virus de l’Ebola i la de la SARS. Un altre títol recent és Manual y prevención del coronavirus. 92 consejos basados en la evidencia científica que pueden salvar tu vida (Alienta), coordinat per Wang Zhou, director del centre per al control i la prevenció de malalties de Wuhan. Els autors han volgut donar resposta, de la manera més clara possible, a tot de dubtes.

Amb una intenció similar, però anant de cara a desmentir les nocives notícies falses que circulen a les xarxes sobre aquest tema, hi ha No tocar. Ciencia contra la desinformación en la pandemia de covid-19 (Paidós), de Deborah García Bello, química i divulgadora científica que respon els dubtes més comuns sobre la pandèmia i ofereix consells pràctics i sensats per enfrontar-se a la crisis.

Des de l’epicentre del virus, arribarà a les nostres llibreries d’aquí poques setmanes Diari de Wuhan. Seixanta dies des d’una ciutat en quarantena (Columna i Seix Barral), escrit per l’autora xinesa Fang Fang, que va començar aquest diari en versió blog en línia. Un relat personal sobre un drama col·lectiu escrit en un estil literàriament impecable que aconsegueix que el lector s’hi reconegui, entre el terror i l’esperança del confinament.

De la banda del testimoniatge també podem llegir En primera línea. Un testimonio desde la UCI de la crisis del coronavirus (Península), de Gabriel Heras, metge especialitzat en cures intensives que narra des de dins de l’hospital el dia a dia de la batalla contra el virus.

Del món de la filosofia arriba Pandèmia. La Covid-19 trasbalsa el món (Anagrama), del filòsof eslovè Slavoj Žižek, que ofereix una reflexió d’urgència sobre la pandèmia del coronavirus i la necessitat de repensar políticament la societat contemporània que es veurà afectada en la mateixa política, l’economia, la por i les llibertats.

A ¿Ya es mañana? Cómo la pandemia cambiará el mundo (Debate), l’analista polític Ivan Krastev exposa les cinc paradoxes que la Covid-19 ha tret a la llum pel que fa a la globalització, la cooperació internacional, l’autoritarisme, la cohesió social i el projecte europeu.

En l’apartat de l’ajuda emocional, han aparegut diversos títols concrets o adaptables a la situació actual. Un dels més recents és Tot anirà bé (Ara Llibres i Libros Cúpula), de Francesc Miralles, en què recull vint punts de vista positius per afrontar el món després de la Covid-19, amb noms com ara Álex Rovira, Antoni Bolinches, Marian Rojas, Eduard Estivill, Francesc Torralba, Manu Guix, Salvador Macip –que fa estona que no sortia–, Sonia Fernández-Vidal...

Espasa publica Sonriendo bajo la crisis. Claves para dar confianza a un mundo angustiado, en què l’economista Leopoldo Abadía, que va predir la crisis econòmica del 2008, vol oferir una mirada optimista des dels seus 86 anys.

Opcions clàssiques
A més de les novetats específiques per aconseguir suports anímics per plantar cara a la crisi, sempre es pot tornar a clàssics de la filosofia grega i llatina. O a l’oriental, com ara el ‘Bushido. El código del samurai’, d’Inazo Nitobe, publicat en nova versió fa poc per Alienta, en què dona les claus que ha de tenir el bon samurai, com ara valentia, honor, lleialtat, sinceritat, civilitat...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona