Patrimoni

Mor el lladre Erik el Belga

És conegut sobretot pel robatori, el gener de 1980, de l’arqueta de Banyoles, de les 28 peces de la qual se n’han recuperat 23, en part a través de la seva mediació

El saqueig de la joia de Banyoles va posar al descobert la desprotecció del patrimoni

La seva gran obra va ser robar una de les millors peces d’orfebreria gòtica d’Europa i no només quedar impune, sinó a sobre fer-se famós. En la seva mort, ahir als 81 anys a Màlga, Erik el Belga, com era conegut René Alphonse van der Berge per la policia espanyola, és recordat doncs com un dels lladres d’obres d’art més mitificats del segle XX. Sense cap dubte la seva proesa més sonada a Catalunya va ser el robatori, el 12 de gener de 1980, de la preuada arqueta de Sant Martirià de Banyoles, tot i que l’espoli es degués més a les precàries condicions en què es conservava el patrimoni en aquella època que a la seva subtilesa saquejadora. En aquest sentit, la seva acció va servir per posar al descobert la desprotecció d’algunes joies patrimonials disseminades per esglésies i monestirs mig ruïnosos i per comprometre les institucions en la seva salvaguarda.

Personatge culte i esquiu, va saber crear al seu voltant una aurèola d’heroi de guant blanc que el fet que no hagi pogut ser jutjat pel seu delicte de més ressò internacional, perquè ja havia prescrit, no va fer sinó augmentar. Forma part de les seves arts de seducció el fet que es convertís en un dels principals col·laboradors en la recerca de les 28 figures de l’arqueta que ell mateix havia robat. L’advocat gironí encarregat del cas pel bisbat, Carles Mascort, ha aconseguit fins ara recuperar-ne 23, escampades per diverses col·leccions privades, i ahir anunciava a través del compte de Twitter que continuarà treballant per localitzar les cinc que falten. Ara ja sense la mediació d’Erik el Belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona