Art

La Generalitat compra un altre Lluís Borrassà per al MNAC

El Departament de Cultura va comprar la setmana passada en subhasta una taula gòtica de Lluís Borrassà, que s’incorporarà als fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i una taula renaixentista atribuïda al Mestre de la predel·la d’Argelers, que rebrà el Museu d’Art de Girona. L’operació ha tingut un cost total de 83.000 euros.

El compartiment de Borrassà (70.000 euros, adquirit a la Sala Balclis de Barcelona) procedeix del retaule de Sant Llorenç, Sant Hipòlit i Sant Tomàs d’Aquino de la capella de Sant Llorenç de la catedral de Barcelona. Entre altres documents, es conserva el contracte que informa que la seva realització va ser pactada l’any 1419 amb el canonge Ferrer Despujol; que el seu cost era de 85 lliures barcelonines i que l’obra havia d’estar llesta per a la Pasqua de l’any següent. L’escena representada és la Decapitació dels familiars de sant Hipòlit. Curiosament, al febrer es va subhastar un altre Borrassà originari de la catedral de Barcelona, un fragment d’un retaule que havia decorat la capella de Santa Marta. La Generalitat també el va comprar.

L’altra taula (13.000 euros, adquirida a La Suite de Barcelona) es pensava, fins ara, que era d’un autor d’escola aragonesa. Però els historiadors de l’art Joan Bosch i Francesc Miralpeix de la Universitat de Girona (UdG) l’han atribuït al Mestre de la predel·la d’Argelers a partir d’un treball de Joaquim Garriga, també de la UdG. Segons les seves recerques, es tracta d’un pintor actiu al Rosselló a principi del segle XVI. Representa un davallament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona