cultura

Homenatge al Benet Espuny viatger

Cultura impulsa una exposició que resumeix la trajectòria vital del pintor tortosí pels seus 90 anys

Benet Espuny, l'artista des de l'ànima, perquè els seus quadres són tècnicament impecables i alhora traspuen sentiment. Ho diu la comissària de l'exposició, Núria Gil, que remarca el fet de que les 34 obres que integraran la mostra són totes propietat de l'artista. «Són obres de les quals no s'ha desprès mai», ressalta. L'exposició estrenarà divendres, 18 de juny, la sala d'exposicions Cid i Mulet dels recentment rehabilitats serveis territorials de Cultura a l'Ebre, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, on Benet Espuny va exposar el 1982, i es podrà visitar fins al 30 de juliol.

El fil discursiu de la mostra és geogràfic, és a dir, la vida de l'artista a partir dels seus viatges i com els reflectix en els seus quadres. El seu pelegrinatge artístic va començar a finals dels anys quaranta, quan va aconseguir una beca del Ministeri d'Afers Estrangers que li va permetre estudiar en una acadèmia de Roma i viatjar per tot Europa. El 1955 va guanyar una nova beca que el va portar diversos anys a Nova York i d'allí marxaria a Veneçuela, la seua segona pàtria, on es va casar. L'any 1971 tornaria a Tortosa.

L'exposició s'estructura en tres grans blocs en funció de la tècnica utilitzada: el primer, de pintura, que inclou quadres de ciutats d'arreu del món (Nova York, París...), juntament amb paisatges de les Terres de l'Ebre (sobretot del Delta i de pobles de l'interior com Arnes i Miravet); el segon bloc està integrat per dibuixos, i el tercer són els gravats, en què s'engloben des de les catedrals de mig Europa fins a les arquitectures més representatives de les Terres de l'Ebre. També hi haurà una projecció audiovisual en què es mesclen les reflexions de l'artista amb les de la comissària i altres experts en la seua obra.

«És un homenatge del govern del seu país que potser fa temps que se li hauria d'haver fet», va assenyalar el director dels serveis territorials de Cultura, Xavier Vega, que va destacar la importància de Benet Espuny dins l'art català del segle XX.

Taula rodona amb experts

L'exposició de Benet Espuny es complementarà amb una taula rodona que tindrà lloc el 8 de juliol i en què al marge de la comissària, Núria Gil, participaran l'historiador de l'art Francesc Fontbona; el professor d'art de la URV Antonio Salcedo, i el pintor, exalumne i amic personal de Benet Espuny Manel Marqués. «L'objectiu és donar una visió integral sobre el pintor», va subratllar Gil.

La importància de Benet Espuny, que va ser deixeble dels germans Cerveto i Ferran Arasa, respon als múltiples reconeixements internacionals que ha rebut durant la seua trajectòria i al virtuosisme de la seua tècnica en la pintura, el gravat i el dibuix. Va deixar els pinzells el 1993 per motius de salut i l'última vegada que va exposar a Tortosa va ser el 2002, al Centre del Comerç. Més recentment es van poder veure els seus quadres al Port de Tarragona, el 2007. De les seues pintures, sempre figuratives, destaquen sobretot la lluminositat i els colors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA