Cultura

L’èxtasi escultòric de Josep Clarà

El Museu Can Mario de la Fundació Vila Casas a Palafrugell exposa la mostra ‘L’univers de l’escultura’

El Museu Can Mario de Palafrugell presenta l’exposició Josep Clarà. L’univers de l’escultura, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego i centrada en la figura de Josep Clarà i Ayats (Olot, 1878-Barcelona, 1958). La mostra, que es pot visitar fins al 29 de novembre, obre una finestra al món d’un dels artistes catalans més importants del segle XX, que va viure bona part de la seva trajectòria a la ciutat de París i sota la influència de l’obra d’artistes com ara Rodin. Escultor emblemàtic i sorprenent, Josep Clarà parteix del simbolisme per derivar cap a propostes d’arrel clàssica i mediterrània, vinculades al noucentisme.

La mostra compta amb una selecció d’algunes de les seves obres més importants i d’altres de menys conegudes que s’exposen per primer vegada, permetent a l’espectador endinsar-se en el seu taller, entendre els processos, les tècniques i l’ús del model natural.

D’altra banda, l’exposició busca acostar al públic l’univers humà de l’artista, les seves facetes públiques i privades. Es fa amb una recopilació dels seus escrits, les seves relacions amb altres artistes, la recepció ciutadana i crítica de l’obra i la imatge que de si mateix construeix en el decurs de tota una vida.

Integrada per obres de diversos materials i tècniques, procedents del fons Josep Clarà dipositat al Museu de la Garrotxa d’Olot (MCGO), també s’hi inclouen altres tipus d’objectes, com ara pintures i dibuixos, documentació, fotografies i vídeos. Com descriu la comissària, l’univers de l’escultura presenta mirades múltiples i complementàries que es conjuguen de forma amena, atractiva i acurada. S’evita construir un discurs centrat únicament en el relat cronològic, amb la voluntat de permetre una reflexió més àmplia entorn de l’art, la creació, el patrimoni i la cultura, des d’una perspectiva oberta i enriquidora. La mostra es planteja en cinc àmbits: Clarà escultor, el taller, model(s), l’obra a l’espai públic i un món de relacions.

La sala Empordà d’aquest museu de la Fundació Vila Casas acull, per la seva banda, una mostra individual de l’artista Tània Font, en què, a través de les escultures, l’artista exterioritza els sentiments respecte de qüestions com ara el pas del temps, la maternitat, i les responsabilitats i aspiracions professionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.