Altres

Mirada urbana

La segona edició de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta, a l’octubre, tindrà més de cent participants

Del 13 al 18 d’octubre, Ciutat Oberta tindrà lloc a diferents espais públics de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura planten cara a la situació anòmala, incerta i fràgil que vivim i presenten la segona edició de Ciutat Oberta, Biennal de Pensament, que tindrà lloc a diferents espais de Barcelona del 13 al 18 d’octubre.

Ahir ho va fer públic el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, acompanyat dels membres de consell assessor de l’edició d’enguany de la Biennal: Judit Carrera, directora del CCCB, l’arquitecte Josep Ferrando, el professor de filosofia Daniel Gamper, el dissenyador Adrià Garcia Mateu, l’arquitecta i cantautora Núria Moliner, la periodista Marta Peirano i el professor de filosofia César Rendueles.

Tres eixos, amb mirada urbana, tres reptes de futur, marcaran els debats i activitats de Ciutat Oberta: la tecnologia, l’urbanisme i les ciutats i la democràcia. I per parlar-ne han convidat més de cent ponents que analitzaran des dels seus respectius àmbits les transformacions del canvi d’època, posaran en comú projectes d’innovació i aportaran la seva visió sobre els grans reptes de la societat actual.

“En la primera edició hi va haver la presència de 20.000 persones i 45.000 usuaris van accedir posteriorment al contingut enregistrat; per tant, és una participació dinàmica i oberta, horitzontal”, va comentar Subirats. Si bé aquest any, per la crisi sanitària, “ha calgut readaptar espais i actes, com hem fet amb el Grec i la Mercè”.

Les xerrades i els debats tindran lloc en espais públics de la ciutat, com ara la plaça Joan Coromines, el CCCB, la Model, Fabra i Coats, els jardins d’Agustí Centelles, els jardins de Pla i Armengol i Can Ricart. “Totes les activitats seran de caràcter presencial, a l’aire lliure, atenent a les ocupacions que marqui la situació sanitària, d’entre 400 i 800 persones; per tant, seran espais perimetrats i respectant la resta de mesures”, hi va afegir Subirats. Betevé, com ha fet amb el Grec, retransmetrà en directe alguns actes perquè, a més, la Biennal coincidirà amb el festival Barcelona Poesia i hi haurà un cert transvasament de fluïts intel·lectuals i culturals.

Fins d’aquí a algunes setmanes no es podrà fer públic “el programa definitiu, amb dates i horaris dels actes, tots gratuïts, perquè es pugui reservar seient”, va comentar Subirats, abans de dir el pressupost: “700.000 euros, com l’edició anterior.”

“En l’acte inaugural, Enric Casasses farà una proclama de futur”, va anunciar Carrera, abans de desgranar alguns dels conceptes sobre els quals es debatrà: “Emergència climàtica, clima de por, incertesa d’una societat dominada pels algoritmes científics, llibertat, postcolonialisme, la celebració de la presencialitat, de la pluralitat, de la conversa coral...”

Reptes de futur

A més de la crisi sanitària, social i econòmica dels darrers mesos, en els últims anys s’ha produït una revolució digital imparable, l’economia s’ha globalitzat i la ciència no ha deixat de progressar. Per tot plegat es pregunten com serà el futur en aquestes circumstàncies i sota amenaces com la climàtica, que encara ha fet més evident la Covid-19. Calen projectes de futur realistes i sostenibles, i és el que es vol oferir a la Biennal.

Moliner va donar una dada rellevant: “El 55% de la població mundial viu en àrees urbanes, i això continuarà creixent.” I Ferrando va posar cognom a la ciutat sobre la qual es debatrà cadascun dels set dies: “La ciutat inclusiva, l’habitable, la de futur, la saludable, la rural, la resilient i la glocal.”

Alguns dels convidats ja confirmats, amb disciplines molt variades, són escriptores com ara Margaret Atwood, Irene Solà i Marta Marín-Dòmine, la coreògrafa i ballarina Núria Guiu, l’artista Alicia Kopf, els cienastes Isaki Lacuesta i Carla Simón, el sociòleg Mike Davis, els filòsofs Marina Garcés i Bruno Latour, l’antropòloga Yayo Herrero, a més d’arquitectes, urbanistes, geògrafs, científics, epidemiòlegs...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú