Altres

Mirada urbana

La segona edició de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta, a l’octubre, tindrà més de cent participants

Del 13 al 18 d’octubre, Ciutat Oberta tindrà lloc a diferents espais públics de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura planten cara a la situació anòmala, incerta i fràgil que vivim i presenten la segona edició de Ciutat Oberta, Biennal de Pensament, que tindrà lloc a diferents espais de Barcelona del 13 al 18 d’octubre.

Ahir ho va fer públic el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, acompanyat dels membres de consell assessor de l’edició d’enguany de la Biennal: Judit Carrera, directora del CCCB, l’arquitecte Josep Ferrando, el professor de filosofia Daniel Gamper, el dissenyador Adrià Garcia Mateu, l’arquitecta i cantautora Núria Moliner, la periodista Marta Peirano i el professor de filosofia César Rendueles.

Tres eixos, amb mirada urbana, tres reptes de futur, marcaran els debats i activitats de Ciutat Oberta: la tecnologia, l’urbanisme i les ciutats i la democràcia. I per parlar-ne han convidat més de cent ponents que analitzaran des dels seus respectius àmbits les transformacions del canvi d’època, posaran en comú projectes d’innovació i aportaran la seva visió sobre els grans reptes de la societat actual.

“En la primera edició hi va haver la presència de 20.000 persones i 45.000 usuaris van accedir posteriorment al contingut enregistrat; per tant, és una participació dinàmica i oberta, horitzontal”, va comentar Subirats. Si bé aquest any, per la crisi sanitària, “ha calgut readaptar espais i actes, com hem fet amb el Grec i la Mercè”.

Les xerrades i els debats tindran lloc en espais públics de la ciutat, com ara la plaça Joan Coromines, el CCCB, la Model, Fabra i Coats, els jardins d’Agustí Centelles, els jardins de Pla i Armengol i Can Ricart. “Totes les activitats seran de caràcter presencial, a l’aire lliure, atenent a les ocupacions que marqui la situació sanitària, d’entre 400 i 800 persones; per tant, seran espais perimetrats i respectant la resta de mesures”, hi va afegir Subirats. Betevé, com ha fet amb el Grec, retransmetrà en directe alguns actes perquè, a més, la Biennal coincidirà amb el festival Barcelona Poesia i hi haurà un cert transvasament de fluïts intel·lectuals i culturals.

Fins d’aquí a algunes setmanes no es podrà fer públic “el programa definitiu, amb dates i horaris dels actes, tots gratuïts, perquè es pugui reservar seient”, va comentar Subirats, abans de dir el pressupost: “700.000 euros, com l’edició anterior.”

“En l’acte inaugural, Enric Casasses farà una proclama de futur”, va anunciar Carrera, abans de desgranar alguns dels conceptes sobre els quals es debatrà: “Emergència climàtica, clima de por, incertesa d’una societat dominada pels algoritmes científics, llibertat, postcolonialisme, la celebració de la presencialitat, de la pluralitat, de la conversa coral...”

Reptes de futur

A més de la crisi sanitària, social i econòmica dels darrers mesos, en els últims anys s’ha produït una revolució digital imparable, l’economia s’ha globalitzat i la ciència no ha deixat de progressar. Per tot plegat es pregunten com serà el futur en aquestes circumstàncies i sota amenaces com la climàtica, que encara ha fet més evident la Covid-19. Calen projectes de futur realistes i sostenibles, i és el que es vol oferir a la Biennal.

Moliner va donar una dada rellevant: “El 55% de la població mundial viu en àrees urbanes, i això continuarà creixent.” I Ferrando va posar cognom a la ciutat sobre la qual es debatrà cadascun dels set dies: “La ciutat inclusiva, l’habitable, la de futur, la saludable, la rural, la resilient i la glocal.”

Alguns dels convidats ja confirmats, amb disciplines molt variades, són escriptores com ara Margaret Atwood, Irene Solà i Marta Marín-Dòmine, la coreògrafa i ballarina Núria Guiu, l’artista Alicia Kopf, els cienastes Isaki Lacuesta i Carla Simón, el sociòleg Mike Davis, els filòsofs Marina Garcés i Bruno Latour, l’antropòloga Yayo Herrero, a més d’arquitectes, urbanistes, geògrafs, científics, epidemiòlegs...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona