Música

El sector musical diu “Prou!” a la seva criminalització per la Covid

Un manifest, promogut per Lluís Gavaldà, reivindica la seguretat dels espectacles i aj porta més de 800 adhesions, entre les qual David Carabén, Gerard Quintana, Andrea Motis, Cris Juanico, Mazoni, Estel Solé, Natxo Tarrés i Clara Peya

L’Acadèmia Catalana de la Música demana per carta a Torra una rectificació i “mesures clares” per al sector cultural

La música i la cultural han tornat a dir prou. Un cop més han alçat la veu per protestar contra les noves mesures imposades per la Covid-19 que castiguen especialment el sector cultural. I ho han fet amb un manifest impulsat per Lluís Gavaldà, el cantant dels Pets, entre d’altres, difós a través de les xarxes socials aquest dimecres a la nit i que ja porta més de 800 adhesions. Entre aquestes adhesions hi ha Gerard Quintana, David Carabén, Andrea Motis, Estel Solé, Natxo Tarrés, Mazoni, Clara Peya, Caïm Riba, Cris Joanico i Dàmaris Gelabert, entre molts altres promotors, gestors culturals, i professionals relacionats amb el món cultural i musical.

Aquest manifest coincideix amb la carta que l’Acadèmia Catalana de la Música ha enviat al president de la Generalitat, Quim Torra, en què demana una rectificació i “mesures clares” per al sector cultural. L’entitat retreu al president l’impacte d’una comunicació “confusa” sobre les noves mesures per combatre la covid-19. La missiva està signada pel president de l’entitat, Gerard Quintana, i demana una rectificació pública al president que “garanteixi la seguretat jurídica per a l’activitat cultural a través de mesures clares, evitant ambigüitats i incerteses”, i comunicant-les adequadament al públic per evitar desinformació i noves cancel·lacions.

Prou!

Pel qe fa al manifest, porta per títol Prou! i denuncia la “criminalització” i “l’estigmatització” que està patint la música i la cultural en general des de l’inici del confinament com a “focus de possibles rebrots” que, segons es diu ha quedat demostrat que no és cert perquè no hi ha cap brot “associat a concerts i actes culturals”. A més, “exigeixen” als governants i institucions “mesures clares destinades a recolzar la cultura”, com un rescat econòmic i el manteniment de programacions públiques”.

Denuncien les mesures sanitàries que han hagut de fer per la Covid-19 i “que ha comportat una despesa afegida, ha fet caure gran part de la programació cultural, un autèntic desastre econòmic per a un sector ja de per si força precari”.

Critiquen la “confusió” que es genera “fruit de la comunicació institucional poc concreta” quan, de fet, “no afecta als actes culturals”: “S’anuncia una “limitació de grups a un màxim de 10 persones” i automàticament s’inicia una onada de cancel·lacions dels pocs concerts i festivals que encara quedaven. ot plegat amagant un petit detall: explicar que això no afecta als actes culturals que es fan amb totes les mesures. Aquest petit detall era la diferència entre sobreviure com a col·lectiu o no fer-ho durant molts anys ”.

I per això “exigim que governants i institucions emprenguin mesures clares destinades a recolzar la cultura: rescat economic del sector, manteniment de les programacions públiques i sobretot una comunicació institucional clara que deixi de crear confusió i doni el missatge inequívoc de que la cultura és segura”.

I el manifest acaba amb una crida:

“Prou de criminalitzar-nos. Prou de menystenir la música i la cultura. Prou de focalitzar la por sobre el nostre sector quan comparativament ja està demostrat que és menys problemàtic que d’altres. Prou de generar titulars que ens destrossen la poca activitat que ens queda. Prou de considerar que la música i la cultura no son viables en temps de COVID. No és cert. Son possibles. Son segures. I encara més important: son imprescindibles. Consumir cultura no és un caprici o un simple entreteniment. Tot el contrari: la cultura ens fa més lliures, més tolerants, més feliços”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona