Llibres

El príncep dels poetes fa parada a Banyoles

Tres dels experts en Josep Carner són banyolins (els escriptors Salvador Oliva, J.N. Santaeulàlia i Jaume Coll) i precisament a la ciutat de l’estany és on s’ha muntat per primer cop l’exposició itinerant de l’Any Carner, el programa d’activitats amb què la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) commemora el 50è aniversari de la mort de l’autor noucentista, conegut com el príncep dels poetes per la transcendència que la seva obra ha tingut en la poesia en català.

L’exposició, que es pot visitar a la sala d’actes de l’ ajuntament , es titula Josep Carner. Dir molt en un mig dir seria mon afany i és un muntatge modest, a base de plafons que descriuen la seva etapa barcelonina i els seus anys als exilis (primer, el voluntari i, posteriorment, l’obligat al final de la Guerra Civil). També hi ha una vitrina amb exemplars dels seus llibres, entre els quals hi ha alguna primera edició, i l’Auca d’una resposta del senyor Gaudí, bastida a partir de poemes de Carner escrits amb motiu de la mort de l’arquitecte.

En la inauguració, el comissari, Jaume Coll, marmessor literari de l’obra de Carner, va remarcar, entre altres aspectes, que aquest poeta va ser el primer a publicar poesia purament amorosa en català i la popularitat que va aconseguir, sobretot als anys 30 del segle passat, “la dècada prodigiosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda