Patrimoni

El MUME reviu la tragèdia dels camps de concentració

L’exposició ‘#Stolenmemory’ mostra una cinquantena d’objectes confiscats pel règim nazi als deportats

El Museu Memorial de l’Exili contribuirà a buscar familiars per retornar-los-els

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera contribuirà a la devolució d’objectes personals confiscats pel règim nazi a empresonats als camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial. Una tasca que no serà fàcil, perquè caldrà continuar fent una feina de recerca extremadament complicada, després que molts dels supervivents refessin la seva vida en altres països o, senzillament, sigui impossible seguir-los el rastre o no hi hagi descendents vius.

L’exili, el confinament als camps d’extermini i la necessitat de donar-ho a conèixer es visibilitza des d’aquest dissabte al MUME, amb la mostra #Stolenmemory. Estem davant d’una exposició molt pensada, documentada i sensible, que permet al visitant enfrontar-se a la tragèdia a través d’una cinquantena d’objectes confiscats a una vintena de concentrats als camps, molts d’ells catalans, alguns dels quals s’han pogut retornar i altres, encara no.

Els dos escenaris

El director del MUME, Alfons Quera, explica que l’exposició es divideix entre els objectes que estan per retornar i els trobats. La primera part, Cercant, recull set casos de deportats amb objectes per retornar a famílies no localitzades; mentre que la segona, Trobats, són setze casos de deportats amb peces ja retornades a les famílies. Quera assenyala que en una mostra recent del Memorial Democràtic al jardí del Palau Robert de Barcelona ja es van poder veure imatges dels objectes recuperats.

Memòria en objectes

#Stolenmemory permet veure 49 objectes que provenen dels Arxius Arolsen i 13 del fons de la família d’Ernest Bauló. Els Arxius Arolsen custodien objectes de trenta catalans i espanyols, dels quals encara s’estan buscant els seus familiars. En línies generals, són els custodis de gairebé 3.000 objectes d’internats en camps de concentració, principalment de Neuengamme –prop d’Hamburg– i de Dachau. També n’hi ha que pertanyen a presoners de la Gestapo d’Hamburg, dels camps de concentració de Natzweiler i Bergen-Belsen o dels de trànsit d’Amersfoort i Compiègne. I precisament, en el marc de l’organització de les exposicions a Catalunya, els Arxius Arolsen han pogut retornar objectes personals a les famílies dels deportats Francesc Anguila, Ernest Baulí i Pepita Maragens.

#Stolenmemory és una campanya internacional dels Arxius Arolsen, mitjançant la qual centenars d’objectes ja han estat retornats a familiars de deportats. La mostra és fruit de la col·laboració entre el MUME, el Memorial Democràtic, la Universitat Rovira i Virgili i els Arxius Arolsen. L’exposició es podrà veure fins al 14 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA