Llibres

Carreras rep el Casero

Helena Carreras Grabalosa guanya el 40è premi de novel·la curta Just Manuel Casero per l’obra ‘Dinou vint’ i Marta Pasqual n’és la finalista amb ‘El senyor Clauss’

L’escriptora Helena Carreras Grabalosa (Girona, 1958) va rebre ahir al vespre el 40è premi de novel·la curta Just Manuel Casero, convocat per la Llibreria 22, per l’obra Dinou vint, que publicarà el 20 de gener l’Editorial Empúries. A diferència de l’any passat, i a causa de les restriccions lligades a la pandèmia, l’acte de lliurament del premi va tenir lloc a L’Espai 22, on també es va fer públic que l’escriptora Marta Pasqual ha quedat finalista d’aquesta edició, amb la novel·la El senyor Clauss. El primer premi està dotat amb 2.200 euros i una escultura de Pierre d. la, a més de la publicació de l’obra, i el segon premi té una dotació de 600 euros i la Llibreria 22 es reserva l’autorització i les condicions per a la publicació de l’obra durant un any.

L’acte, breu i concís i retransmès pel canal d’Instagram de la Llibreria 22, va ser conduït per Guillem Terribas i Jordi Gispert, en representació de la Llibreria 22, acompanyats per Josep M. Fonalleras, en representació del jurat del premi, que va fer la lectura del veredicte.

De les 53 obres presentades, i després d’una primera valoració, el jurat del Casero, format per Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vàzquez i el llibreter Jordi Gispert –secretari sense vot–, va seleccionar aquestes obres: Dinou vint, W.T. Font (pseudònim); El senyor Clauss, Marta Pasqual; Un any, Eva Torrent (pseudònim); Samizdat, Cesc Llaverias; L’aura dels ocells, Josep M. Codina Tobias; L’home monogin, Àlvar Albereda (pseudònim); Has de provocar un rock-step a la teva parella, Núria Tort; Blanc trencat (La flor de Niviarsiaq), Dolors Carrascal; Primer cendra, després silenci, Mar Defons (pseudònim); Deixalles i flors (anònim); Bernadeta. Història de la meva passió i mort, Noah Caypole (pseudònim); Turment i glòria d’un castrato, Salvador Casas; J.Q.K., Vint-i-u (pseudònim); Morir-se és a l’abast de tothom, Elena Negre; Mitja distància, Mar d’Amunt (pseudònim); La dignitat del Gatun, Àngel Garcia Garcia; Set renúncies i un gos, Àngels F. Bertran; Solsida, 1939, Colometa (pseudònim), i Lo mariner de Sant Pau, d’Un Pagès de Mar Enllà (pseudònim). En una segona valoració, el jurat va considerar que les obres que passaven a la tercera valoració fossin Dinou vint, W.T. Font (pseudònim); El senyor Clauss, Marta Pasqual; L’aura dels ocells, Josep M. Codina Tobias; L’home monogin, Àlvar Albereda (pseudònim), i Set renúncies i un gos, Àngels F. Bertran. I en una última valoració, la finalista i la guanyadora.

El jurat va destacar la qualitat de moltes de les obres que s’han presentat aquest any i han arribat a la votació final. És per això que cal atorgar mèrit a la novel·la premiada, Dinou vint, de la qual el jurat destaca la combinació del llenguatge juvenil amb uns determinats referents culturals, i que està relatada des d’una perspectiva de versemblança que sorprèn i enganxa, a partir de les vivències d’una adolescent durant el curs 2019/20. “En la novel·la, s’hi barregen les vivències del procés independentista, d’un institut de secundària, l’amor juvenil i, també, la pandèmia i el confinament”, subratllen. Helena Carreras va guanyar l’any passat el VIII Premi Gregal de Novel·la amb Pues de granota. L’autora, en recollir el guardó, va voler agrair rebre un premi literari “tan honest” i que estigui relacionat amb Casero, que resulta que va ser qui li va donar la seva primera feina. Mercè Gumbau, vídua de Just M. Casero, va fer l’entrega del premi.

Finalista, per publicar

Pel que fa a El senyor Clauss, el jurat en recomana la publicació, atesa la qualitat literària de l’obra, que parteix de dos fets històrics: la facècia que fan servir els aliats per enganyar Hitler en el desembarcament de Sicília i l’arribada d’espies nazis que fan estada a Caldes de Malavella després de la Segona Guerra Mundial. “És un joc entre la memòria històrica, l’assaig novel·lat, l’erudició literària i la vida de la dona que escriu tot això”, en destaca el jurat. Els actes i accions relacionats amb el premi, que aquest any celebrava la 40a edició i tenia la família Casero implicada, es traslladaran a la propera edició, tal com va anunciar Guillem Terribas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA