Llibres

Atles imprescindible

Rafael Dalmau Editor publica el tercer i últim volum de l’‘Atles manual d’història de Catalunya’, de Víctor Hurtado, que abraça des de la divisió de Catalunya fins a l’1-O

Cinc anys després de l’aparició del primer volum, es tanca ara la sèrie d’atles
Aquest tercer volum té 217 mapes, 14 plànols de ciutats i 11 gràfics i taules

L’editorial Rafael Dalmau Editor tanca una de les seves obres magnes amb la publicació del tercer volum de l’Atles manual d’història de Catalunya, de Víctor Hurtado.

Cinc anys després de l’aparició del primer exemplar d’aquest atles, que reuneix en total més de 600 mapes i desenes de gràfics i plànols de ciutats, aquest tercer volum cobreix l’etapa històrica que va des de la divisió del Principat, amb la pèrdua de la Catalunya del Nord (1659), fins a la celebració recent del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre del 2017.

El primer volum anava del paleolític a la unió amb Aragó i el segon abastava dels comtes reis al Tractat dels Pirineus.

Una obra ambiciosa que les grans cultures europees tenen des de fa temps i que s’ha pogut concloure finalment, no sense molt d’esforç, com destaquen el mateix Hurtado i l’editor Rafael Català Dalmau.

“En aquest tercer volum, es tracta de veure en mapes com Catalunya aconsegueix sortir de l’ensulsiada del 1714 i com la repressió borbònica, la invasió francesa, les guerres carlines i els avalots i revoltes de tota mena no impedeixen, al llarg dels segles XVIII i XIX, la recuperació tímida de la seva identitat”, explica Víctor Hurtado (Mèxic, 1948), economista, doctor en història i un dels cartògrafs més destacats del país, en la presentació del llibre.

El nou volum també posa èmfasi, explica Hurtado, a cartografiar la renovació comercial i l’impuls industrial del segle XIX, que “converteixen Catalunya en la fàbrica d’Espanya” a principis del segle XX. “Pioner en transformacions socials i econòmiques, aquest petit espai lluita per recuperar l’autonomia política”, recorda Hurtado.

L’atles ressegueix com aquesta autonomia és anorreada després de la Guerra Civil i recuperada el darrer terç del segle XX. “A redós d’una Europa en formació, les lluites partidistes, els moviments demogràfics i les noves condicions econòmiques i socials transformen profundament el país. Els canvis en tots els camps s’acceleren els primers anys del segle XXI, un moment en què la voluntat de disposar d’autogovern arriba a una expressió màxima”, conclou el cartògraf, que destaca el gran repte que ha suposat cartografiar tota aquesta llarga etapa de la història de Catalunya.

Hurtado explica també quin ha estat el criteri a l’hora de decidir quin espai geogràfic representar: “El volum arrenca quan el territori de Catalunya queda amputat com a resultat del Tractat dels Pirineus del 1659. Per tant, al llarg dels segles d’història moderna i contemporània, l’atenció principal de l’atles se centra en el territori estricte del Principat, però sempre tenint en compte els esdeveniments principals situats a la Catalunya del Nord i a Andorra, sobretot en aquells aspectes de caràcter global com ara la demografia, l’economia i la cultura”, escriu.

Aquest tercer volum de l’Atles manual d’història de Catalunya consta de 13 capítols, amb un total de 217 mapes, 14 plànols de ciutats, i 11 gràfics i taules, amb 114 imatges o dibuixos. La realització d’aquests mapes, gràfics i taules ha anat a càrrec de Gemma Rocadembosch, que ja s’havia fet càrrec dels que apareixien en els volums anteriors. Els dibuixos són, de nou, de Mireia Català. La coordinació de l’obra l’ha fet Eulàlia Barrasetas, mentre que, de la revisió històrica, se n’han cuidat Valentí Gual i Rafael Català.

El volum manté la mateixa estructura que els anteriors. Cada capítol, destacat amb un color particular, s’obre amb una doble pàgina d’introducció i un mapa general. Els textos laterals ajuden el lector a tenir una composició mental del període, mentre que a sota de cada mapa o plànol hi ha les explicacions sobre el que s’hi representa.

“Com en els altres volums, encara que aquest atles parteix de molts dels mapes i gràfics que ja han estat publicats en altres obres, cal dir que tot aquest material gràfic ha estat revisat i, sobretot, actualitzat amb les aportacions més recents. Una obra que pretén cartografiar esdeveniments que arriben fins als nostres dies és lògicament tributària d’una historiografia en constant evolució”, destaca Hurtado, que recorda que el llibre finalitza amb una bibliografia de gairebé 6.000 veus vinculada a les fonts utilitzades en la redacció del text i dels mapes i gràfics.

El llibre té el mateix format de petites dimensions (20 x 14 cm) que els anteriors per fer-lo més manejable i accessible en tot moment.

‘Atles manual d’història de Catalunya’
Pàgines:
206
Preu:
42 €


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA