Cinema

Crítica

cinema

Camins coneguts

L’actor anglès Dave Johns es va donar a conèixer internacionalment com a Daniel Blake, el jubilat de la pel·lícula de Ken Loach que, amb problemes per cobrar la pensió, ensopega amb la burocràcia deshumanitzada (i el sistema informàtic) d’un estat del malestar que sembla haver perdut la consciència social. A 23 walks (23 paseos) , Johns interpreta un altre jubilat (amb el seu mateix nom, Dave) que, amb una economia fràgil, també ensopega amb la maquinària implacable de l’administració, que l’obliga a deixar la seva casa, encara que sigui un llogater protegit, per encabir-lo en un petit apartament. A diferència del film de Loach, sempre ocupat en exercir una crítica politicosocial, 23 paseos es concentra en la vida afectiva del personatge i així, doncs, en la seva solitud, acompanyada per una gossa fidel als seus últims dies, i en un desig d’amor que projectarà en una altra dona solitària (Fern, interpretada per Alison Steadman) que, com ell, passeja el gos per parcs i camins de la barriada de Londres on viuen.

La pel·lícula, dirigida per Paul Morrison, s’estructura a través dels passeigs successius que, amb els gossos respectius, fan els protagonistes a partir d’un encontre casual amb un petit conflicte: ella l’increpa perquè no porta el gos lligat. Al principi, amb acords de guitarra, els plans amb els humans s’alternen amb els que mostren detalls de la naturalesa primaveral. Amb els canvis estacionals, va reapareixent el paisatge natural enmig de la ciutat, però el film va ocupant els espais domèstics (ella també haurà d’abandonar la seva casa perquè l’ex-marit vol vendre-la) a mesura que la relació va prosperant. Tanmateix, aquesta relació estarà obstaculitzada pels dubtes, els temors i les fragilitats dels personatges, però també per coses amagades que el guió planteja per una suposada necessitat del conflicte i l’evolució dramàtica. Pautada amb una plantilla, amb una pretesa sensibilitat sense alenada poètica, planera en les seves formes visuals, el film transita així per camins sovintejats sense entusiasme.

23 paseos
Director: Paul Morrison
GB, 2020


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona