Música

Mor Chick Corea

El pianista i compositor nord-americà, un dels músics fonamentals del jazz fusió, tenia 79 anys

El pianista, teclista i compositor Chick Corea, llegenda del jazz, va morir dimarts als 79 danys víctima d’un càncer diagnosticat recentment, segons va informar ahir el compte del músic a Facebook, que, en un comunicat, recollia un missatge que havia volgut fer públic el jazzman poc abans de traspassar: “Vull agrair a tots aquells que durant el meu viatge han ajudat a mantenir la flama de la música encesa (...). La meva missió ha estat sempre portar l’alegria de crear allà on pogués, i haver-ho fet amb tots els artistes que tant admiro ha estat la riquesa de la meva vida.”

Corea, forjat en la banda de Miles Davis, amb qui va col·laborar en la creació d’obres cabdals del jazz com ara In a Silent Way (1969) i Bitches Brew (1970), ha estat un dels creadors i màxims divulgadors del jazz fusió, que va desenvolupar durant la dècada dels 70 amb el grup Return to Forever.

Guardonat amb un premi Grammy en 23 ocasions, Corea va dedicar la seva prolífica trajectòria a explorar la relació del jazz amb la música clàssica, la música experimental o el flamenc, amb profitoses col·laboracions amb músics com ara Gary Burton, Paco de Lucía o el català Carles Benavent. Les seves nombroses inquietuds musicals, per exemple, van quedar plenament de manifest quan, l’any 2016, va celebrar el seu 75è aniversari amb una sèrie de concerts al Blue Note de Nova York amb vint formacions diferents. “Considero que he tingut una vida molt rica, artísticament. I un dels aspectes clau és que me les he enginyat per associar-me amb músics talentosos. He tingut molta sort. O potser he estat molt llest”, explicava, tot somrient, un any abans en una entrevista a El Punt Avui.

Corea, nascut a l’estat nord-americà de Massachusetts, va actuar en nombroses ocasions en escenaris catalans, amb recordades actuacions en festivals com per exemple els de Peralada, Porta Ferrada i el Festival de Jazz de Barcelona, que el 2012 li va concedir la medalla d’or, on va actuar per últim cop el 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda