Cinema

Dani de la Orden

Director de cinema

“L’amor no sempre és suficient per arreglar-ho tot”

Vuit anys després de debutar amb Barcelona, nit d’estiu, Dani de la Orden (Barcelona, 1989) ha agafat velocitat de creuer amb tres comèdies romàntiques estrenades o enllestides en només un any: Hasta que la boda nos separe, Mamá o papá i Loco por ella, que arriba avui a Netflix. Álvaro Cervantes i Susana Abaitua protagonitzen aquesta història que situa el gènere romàntic en un lloc atípic: un centre de salut mental on ella està internada.

‘Loco por ella’ porta el seu segell, encara que hagi treballat per a una gran plataforma.
Aquesta en concret no és un encàrrec, parteix d’una idea meva que demano a uns guionistes que escriguin, Eric Navarro i Natalia Durán. Volia fer una pel·lícula en contra del positivisme tòxic que tenim amb la gent que té una malaltia mental. No sabem gestionar-ho. Volia parlar d’això a través d’una comèdia romàntica.
Se suposa que és un gènere lleuger, però ‘Loco por ella’ parla de temes seriosos.
Sí, era una de les bases de la pel·lícula, teníem molt clar que no podíem frivolitzar sobre aquests temes, no volíem convertir en romàntiques les malalties mentals. No pots fer una història sobre l’amor que ho pot aconseguir tot en un psiquiàtric. De vegades no és possible una relació, i d’això parla la pel·lícula. No passa res d’acceptar-ho. Tot això, si vols, embolicat amb aquest estil amb què em sento còmode, el de les comèdies romàntiques, amb tots els elements i clixés. Però a poc a poc vaig construint una història que diu el contrari de les comèdies romàntiques: l’amor no sempre és suficient per arreglar-ho tot. El protagonista intenta canviar algú amb l’amor, intenta que funcioni la relació, li diu que no té cap problema, que no necessita estar allà internada, però l’està traient de la seva realitat, que és una noia que té una malaltia.
A la pel·lícula hi ha la idea que potser són els altres els que han de canviar la seva actitud respecte a aquestes persones?
Completament. I no intentar que tot vagi al voltant del “milloraràs”, perquè així li estàs donant una responsabilitat, li estàs dient que l’únic camí que té aquesta persona és que estigui bé, l’estàs forçant a millorar. I no és el mateix dir “milloràs” que farem junts aquest viatge, que l’acompanyaràs, és completament diferent.
En una entrevista elogiava Richard Curtis perquè deia que és capaç de fer comèdies romàntiques sense malvats. ‘Loco por ella’ tampoc en té.
Sí, totalment, aquí no hi ha malvat, el problema és la malaltia i ls manera de ser del protagonista, que es creu que ho sap tot. Alberto San Juan és l’únic que interpreta un personatge carca, frívol, que parla de coses problemàtiques amb comentaris despectius.
Què ho fa que les persones siguem tan enamoradissos, a pesar que l’amor pot complicar molt les coses?
No en tinc ni idea! Enamorar-se és una cosa tan arrelada a la nostra naturalesa que per això se n’han fet tantes pel·lícules. Des del primer pla d’un petó en el cinema mut fins ara ha estat un tema recurrent al cinema. És un tema que ha estat criticat, ha tingut les seves crisis, ha anat cap amunt i cap avall, però segueix fent-se comèdia romàntica. A través d’una història completament empàtica, que és conèixer algú i que t’agradi, que ens ha passat a tots i ens passarà, la comèdia romàntica explica un context determinat, fa una reflexió sociològica. A Loco por ella hi ha una conscienciació sobre les malalties mentals, estar més oberts a parlar de les emocions i ser més autocrítics amb la nostra manera de ser. La comèdia romàntica està molt arrelada a la realitat, dona pistes sobre un context social concret.
El tornarem a veure rodant en català, com als seus inicis?
Sí! No sé si serà primer amb Barcelona nit de primavera, que l’acabarem fent. A la primavera, per Sant Jordi, ve molt de gust. No hi ha pressa, i, si la fem, serà per disfrutar-la completament amb l’equip. Estic en negociacions amb TV3 per a un llargmetratge que encara està en procés de guió.
Algun altre projecte?
Trec el meu primer llibre d’aquí a tres setmanes, una comèdia romàntica que es titularà Donar-se un temps (i altres mentides). S’ambienta en un videoclub de Barcelona i tracta d’un noi que intenta entendre per què ho ha deixat amb la seva parella. És una novel·la, sortirà publicada en català i en castellà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARTS EN VIU

Peralada estrena una òpera feminista i un viatge per la música del cine d’Almodóvar

BARCELONA
cinema

Maria Ripoll adapta la novel·la ‘També això passarà’

Barcelona

Buenafuente inaugura l’exposició ‘Naturalment’

blanes
patrimoni

Comença la rehabilitació de l’església se Santa Maria de Sanaüja

Barcelona

Una escriptora gironina, guardonada als Premis Vila d’Ascó

girona
art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona
música

Sopa de Cabra i Beth llancen la cançó ‘Temps de sega’

música
música

Tres grans intèrprets homenatjaran Pau Casals

Barcelona
museus

Nit i Dia dels museus, el 18 de maig

Barcelona