Cinema

els premis de l’Acadèmia del Cinema Català

‘La vampira de Barcelona’ triomfa als Gaudí

La pel·lícula de Lluís Danés s’endú el premi a la millor pel·lícula i quatre guardons més

’Las niñas’ és l’altra gran guanyadora de la nit, amb les estatuetes a millor direcció i film en llengua no catalana

La vampira de Barcelona ha estat la gran guanyadora de la gala dels Gaudí, que s’ha celebrat aquesta nit a l’Auditori Fòrum CCIB de Barcelona, en emportar-se el premi a la millor pel·lícula i quatre guardons més. Amb un total de cinc premis, ha estat la pel·lícula més guardonada. Lluís Danés, el seu director, s’ha endut el premi a la millor direcció artística, que també signa ell, i el film ha rebut els premis a millor maquillatge i perruqueria, vestuari i efectes visuals.

Las niñas, de Pilar Palomero, ha estat l’altra gran triomfadora de la nit, en guanyar els Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana i direcció, per a Pilar Palomero. Candela Peña ha guanyat el Gaudí a la millor actriu per La boda de rosa, i Mario Casas s’ha imposat a la categoria de millor protagonista masculí per No matarás.

La gala ha començat puntualment, a les 19.50 h amb un vídeo còmic amb Spielberg doblat en català i Josep Maria Mainat com a suposat presentador, que s’ha desmaiat abans de començar. De fet, la gala no ha tingut presentador, i les actuacions, intervencions i vídeos pregravatss s’han anat succeint a bon ritme.

Carme Elias ha rebut el Gaudí d’Honor i ha estat rebut amb una llarga ovació pel públic dempeus. L’actriu ha fet un discursmolt emotiu. “Els actors ens alimentem de la vida per construir els personatges, tot queda registrat, conscient o inconscientment, i els regalem la saviesa que ens ensenya la vida”, ha dit, i ha tingut un record per a “ les persones empresonades injustament, que han de poder defensar les seves idees en llibertat en una societat civilitzada com la nostra”.

Isona Passola ha fet eel tradicional discurs de la presidenta de l’acadèmia. Ha parlat de la feblesa del cinema del país i en particular de les pel·lícules en versió original catalana. “Tenim el dret a rodar en català”, ha dit, i ha reclamat més ajuts de TVE i sobretot de TV3.

El primer premi de la nit ha estat el de millor actriu secundària per a Verónica Echegui, pel seu treball a L’ofrena, que l’ha agraït amb un vídeo. Alberto San Juan ha guanyat el premi al millor actor secundari per Sentimental, de Cesc Gay. Javier Cámara, company de repartiment, ha sortit a l’escenari i ha demanat que el pugi a recollir Willy Toledo. L’actor està rodant i no ha pogut venir a la gala.

My mexican bretzel, de Núria Giménez Lorang, s’ha endut els Gaudí al millor guió, documental i muntatge. El premi a la millor pel·lícula per a televisió ha estat per a La mort de Guillem, de Carlos Marques-Marcet. Les dues nits d’ahir, de Pau Cruanyes i Gerard Vidal, ha guanyat el premi del Públic. Es tracta d’un projecte de final de carrera del grau de Comunicació Audiovisual de la UPF que s’ha acabat convertint en film i estrenant-se.

La cerimònia se celebra a l’Auditori Fòrum CCIB de Barcelona i ha estat emesa en directe per TV3. Aquest any s’ha avançat l’horari habitual per poder respectar el toc de queda i només hi ha un 30% de l’aforament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona