Cultura

L’ampliació del MACBA permetrà al museu guanyar 3.000 metres quadrats

Es preveu que la reforma estigui acabada a finals del 2023

El projecte proposa ampliar l’equipament davant del Convent dels Àngels amb un cost total de 5,5 milions d’euros

L’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) permetrà al museu guanyar uns 3.000 metres quadrats i serà una realitat a finals del 2023. El consell general de l’equipament ha fet públic aquest dimecres el veredicte del jurat d’experts del concurs, en què la proposta ‘Galeria’, dels estudis H Arquitectes i Christ&Gantenbein, n’ha estat la guanyadora.

El projecte planteja ampliar el MACBA davant del Convent dels Àngels –en una zona per construir– per resoldre la falta de superfície expositiva per a una col·lecció de prop de 6.000 peces. El cost total de l’obra frega els 5,5 milions d’euros. Segons el jurat, el projecte “resol amb pulcritud el diàleg a tres escales diferents: amb el barri, amb la ciutat i amb el museu”.

La decisió per augmentar la superfície del MACBA arriba precedida d’anys de polèmica, després d’un enfrontament pels usos de la Capella de la Misericòrdia, on estava previst inicialment que s’hi ampliés el museu, però que finalment es va decidir que s’hi ubiqués el centre d’atenció primària Raval Nord.

D’aquesta manera, el MACBA podrà desplegar una col·lecció que ha anat creixent des de fa 25 anys, permetrà exposar un major nombre d’obres dels fons i adequar els espais de la Capella i el Convent dels Àngels com a zones expositives, respectant el projecte que van desenvolupar als anys vuitanta Clotet i Tusquets. La solució proposa que l’espai de l’església del Convent esdevingui una zona de trobada i la converteix en l’element central per la circulació a la planta baixa.

‘Galeria’ ofereix una façana a la Plaça dels Àngels “prou transparent” per percebre des de la plaça els elements patrimonials de l’absis de l’església, amb contraforts d’obra de ceràmica, construïts davant dels existents en el volum del projecte de Clotet i Paricio, i els continua fins a l’edifici que tanca la plaça pel sector oest.

El projecte ofereix diversos recorreguts circulars en l’ampliació que faciliten les connexions tant amb l’edifici Meier, a través d’una actuació al soterrani, com amb el conjunt del Convent dels Àngels. El projecte de la zona central allotja tres sales expositives noves de 370 metres quadrats.

El projecte ’Galeria’ s’ha imposat a les cinc propostes finalistes i el jurat de 21 experts internacionals l’ha proclamat guanyadora del concurs de projectes per a la redacció de l’avantprojecte de l’ampliació i reforma del Museu d’Art Contemporani de Barcelona al Convent dels Àngels, després d’haver obtingut la puntuació més alta d’acord amb els criteris de valoració fixats pel plec de bases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.