Llibres

la crònica

Tres ambients, un únic centre

L’epicentre de Banyoles no és l’estany. És la plaça Major. Per entendre’ns, és on ha de passar tot i ahir, si ens hi encaminàvem des del baixant de plaça, a l’altura de Can Rigau, la imatge que s’hi veia era fantàstica. El regidor de Cultura i Festes, Miquel Cuenca, descrivia la foto del Sant Jordi com la “diada de l’esperança” recordant que havia sentit una “íntima felicitat” en veure els escolars passejant, la gent remenant llibres; “la primera activitat que s’assembla a la normalitat de fa dos anys”. Les parades de les llibreries, també de la biblioteca i de les floristeries, s’havien instal·lat al mig de la plaça amb un circuit de tanques que separava cada una de les llibreries, amb sectors senyalitzats amb entrades i sortides per a cada una, i encara unes cintes que delimitaven tot el perímetre de la plaça. Les entitats i les escoles tenien el seu lloc, també amb un circuit marcat, a la plaça de les Rodes.“Hem intentat fer un equilibri, prioritzar els professionals però sense renunciar a les entitats i a les escoles”, recordava Cuenca. A la Muralla s’hi feien diverses activitats com ara l’hora del conte, amb les entrades exhaurides. Molts compradors s’atansaven a la parada de la llibreria L’Altell . “Vam salvar els mobles gràcies als clients que ens van comprar a través de la botiga en línia”, explica, en relació amb fa un any, la seva responsable, Irene Tortós, que es congratulava perquè ahir tot s’havia confabulat per poder celebrar Sant Jordi: “És la porta que obre la llum, és la primera gran festa popular en què podem sortir al carrer.” Entre els llibres més demanats, Consumits pel foc,de Jaume Cabré, i Tàndem, de Maria Barbal, però també llibres amb segell local: Banyoles desapareguda, un viatge fotogràfic sobre el pas del temps a la capital del Pla de l’Estany, de Josep Grabuleda, i el que s’havia esgotat de totes les piles, Racons del Pla de l’Estany. 25 rutes per a sorprendre’t, de Pere Llorens; la pandèmia ens ha fet lectors i excursionistes a parts iguals.

Irene Tortós va reivindicar la figura de l’escriptor banyolí J.N. Santaeulàlia, que aquest Sant Jordi presentava 2017. Dietari d’un any convuls. “És de referència, no només de les comarques gironines, sinó de tot Catalunya”, va remarcar la llibretera. J.N. Santaeulàlia va ser un dels autors convidats al programa especial que, per segon any consecutiu, havien organitzat conjuntament Ràdio Banyoles, la biblioteca i l’àrea de Festes de l’Ajuntament. Des de la plaça Major, aquest lloc on tot passa i on tothom ha de passar per festejar qualsevol cosa, i des de l’estudi que hi havia muntat l’emissora municipal, J.N. Santaeulàlia va recordar el seu any convuls, que no va ser el 2020, sinó un 2017 que havia previst amb molt contingut polític. El dietari, però, és un compendi de pensaments, diàlegs, descripcions de paisatges... “Per què cal buscar ficció quan la vida i el món ens ofereix històries per escriure”, va reflexionar l’autor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia