Llibres

‘Els despullats’ tornen a somriure

La Rambla Nova recupera la celebració del Sant Jordi, en un format més petit i sense les habituals aglomeracions

Menys parades, només les estrictes de llibres i roses, i control d’aforament per accedir-hi

ATarragona Els despullats tornen a somriure per Sant Jordi. El monument que està dedicat als tarragonins que van plantar cara a l’exèrcit napoleònic l’any 1811 llueix elevat sobre la Rambla Nova. Una posició de privilegi per contemplar què s’hi cou a la principal artèria de la ciutat. I, després de mesos de depressió i tedi, Sant Jordi va tornar a portar vitalitat a la Rambla. No va ser, ni de bon tros, un frenesí com el d’anys anteriors, però almenys la diada dels llibres i les roses va servir per insinuar una mica de normalitat. Normalitat amb mascaretes, gel desinfectant i control d’aglomeracions, això sí. Perquè el Sant Jordi tarragoní va estar marcat per les restriccions d’aforament que es van posar als dos espais habilitats per desplegar les parades. Eren, aquest cop, llocs de venda de llibres i flors, res a veure amb la barrija-barreja que omplia el passeig en anys anteriors, on s’havien arribat a instal·lar fins a 200 carpes que despatxaven samarretes, figures d’artesania, braçalets, arracades o amulets de la sort. Fins i tot els partits polítics aprofitaven per deixar-se veure i regalar globus, adhesius o plantes.

Ahir, a Tarragona, l’espai Sant Jordi estava reservat per als llibreters i els floristes. Una vintena, en total. I punt. Dos sectors del tram superior de la Rambla on s’exigia passar un control de temperatura per poder-hi accedir. El filtratge va desencadenar cues. Al punt del migdia, alguns llibreters fins i tot van fer notar al personal de seguretat que controlava l’accés que no tenia sentit ser tan estricte amb l’aforament, perquè les parades amb prou feines estaven atenent clients.

“La gent es veu amb moltes ganes perquè l’any passat estàvem tancats a casa i repartíem flors a domicili”, explicava Mireia González, de Floristeria Romeu. El tràfec de gent no es concentrava només dins la zona de les parades. Els bars i cafeteries que hi ha alineats a costat i costat de la Rambla van tenir les terrasses plenes quasi tot el dia (fins que les restriccions horàries ho van permetre).

A Reus, el punt neuràlgic de la diada es va situar aquesta vegada al parc Sant Jordi, en lloc de la plaça Mercadal, un experiment que alguns veïns ja demanen que passi a instaurar-se, també quan la pandèmia hagi quedat enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona