Llibres

El Gremi de Llibreters estima que es van vendre 1,3 milions de llibres per Sant Jordi

El 53% dels llibres que es van comprar durant la diada van ser en català

El Gremi de Llibreters estima que es van vendre 1,3 milions de llibres per Sant Jordi, “molt per sobre” de les seves expectatives. La xifra representa el 85% de l’activitat que es va generar la diada del 2019, abans de la pandèmia. A més, el 53% dels llibres venuts van ser en català. El balanç s’obté després del recompte final de l’activitat de les parades al carrer del 23 d’abril i dels dies previs i l’endemà. Així, la Cambra del Llibre considera un èxit la jornada i agraeix la resposta dels lectors i el “comportament cívic” dels ciutadans durant tot el dia. Quant als llibres més venuts, es confirmen Xavier Bosch i María Dueñas, i Oriol Mitjà i Paz Padilla, com els més venuts respectivament de ficció i no ficció en català i castellà.

La xifra final de llibres venuts per Sant Jordi supera les previsions del Gremi, que apuntaven a arribar al milió d’exemplars. Durant aquesta diada es va repetir la tendència que es ve consolidant des de ja fa uns anys per aquestes dates en les quals més de la meitat de llibres que es venen (el 53%) són en català i la resta (47%) en castellà, proporció que la resta de l’any és inversa (de l’ordre del 70% en castellà i del 30% en català), segons dades del Gremi de Llibreters.

Després de l’any passat, en què Sant Jordi no es va poder celebrar pel confinament, les vendes d’enguany s’han vist beneficiades pel fet que la festa s’ha allargat diversos dies a la majoria de municipis catalans, mesura que es va prendre per tal d’evitar aglomeracions i facilitar la compra de llibres a tothom a través de la descentralització tant en el temps com en els espais.

En aquesta línia, la Cambra considera que el model organitzatiu implementat per la diada, dissenyada com a jornada professional del llibre i de la flor, amb dispersió d’espais, control de la gestió de fluxos en compra i signatures, o la cerca de noves ubicacions més segures, “ha aportat solucions que hauran de ser estudiades i analitzades amb rigor i deteniment per millorar futures edicions de Sant Jordi”. Mentrestant, la Cambra del Llibre ja està començant a treballar en la celebració d’una “tarda/nit de les llibreries i les biblioteques” a mitjans del mes de juliol a tot Catalunya.

Llibres més venuts

Quant al llistat definitiu dels llibres més venuts, no hi ha pràcticament canvis. Uns llibres que finalment representen només el 5% del total de vendes per Sant Jordi, reitera el Gremi. El podi dels llibres de ficció més venuts en català es manté amb ‘La dona de la seva vida’ (Columna Edicions), de Xavier Bosch, ‘Consumits pel foc’ (Proa), de Jaume Cabré, i ‘Tàndem’ (Ediciones Destino), de Maria Barbal.

Quant a la ficció en castellà, es mantenen el primer i segon classificats ‘Sira’ (Editorial Planeta), de María Dueñas, i ‘Independencia’ (Tusquets Editores), de Javier Cercas, però Eduardo Mendoza pren amb ’Transbordo en Moscú’ (Seix Barral) la tercera plaça a ’El juego del alma’ (Suma de Letras), de Javier Castillo.

I pel que fa a la no ficció, en català no s’ha mogut l’estimació provisional, amb ‘A cor obert’ (Columna Edicions), d’Oriol Mitjà, ‘Paraules d’Arcadi’ (Angle Editorial), d’Arcadi Oliveres i ‘El dia que vaig marxar’ (Univers Llibres), d’Albert Om, com els tres més venuts.

En castellà, Paz Padilla manté la primera posició amb ‘El humor de mi vida’ (Harper Collins) i Irene Vallejo, la segona, amb ’El infinito en un junco’ (Siruela). Però l’advocat Javier Melero irromp en el tercer lloc amb ‘Cambalache’ (Ariel), en detriment de ‘En tierra de Dionisio’ (Acantilado), de María Belmonte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat