Art

Cultura

Pugna pel llegat de Quimeta Serra

La ceramista nonagenària, després de cedir part del seu fons a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, reclama a la Cambra una donació anterior del 2016

La institució insisteix a retenir-la

La ceramista i pintora guixolenca Quimeta Serra, que enguany fa 93 anys, va tancar el 22 d’abril l’acord de donació de la seva col·lecció personal a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Es tracta d’un fons de 121 peces, entre ceràmiques, olis i altres creacions artístiques, a través de les quals es pot resseguir la seva trajectòria artística, que va arrencar en la dècada dels setanta. Però en paral·lel, l’artista i la seva família ara reclamen que l’altra part del llegat que van cedir, el 23 de desembre de 2016, a la Cambra de Sant Feliu, li sigui retornada.

L’inventari en possessió de la Cambra inclou 141 referències més de peces de ceràmica, olis, dibuixos o aquarel·les, que Serra va donar amb l’esperit que es fes divulgació de l’obra i altres opcions obertes, com ara beques a estudiants d’arts. Però l’advocat de l’artista i la seva família, Jordi Vilà, mostra el “disgust” pel fet que “després de més de quatre anys no s’ha bellugat res”. Vilà, arran de la primera petició verbal no atesa, va trametre un burofax per reclamar el retorn dels fons, però de moment les converses estan encallades.

La Cambra vol gestió compartida

Fonts de la Cambra guixolenca defensen que diverses peces de Quimeta Serra s’exposen a les instal·lacions del Nàutic Vell, l’espai que tenen en concessió de Ports, i obren la porta a cedir peces per a exposicions conjuntes amb el nou fons cedit al consistori, com ara la que es prepara amb vista a l’estiu al monestir. Però de moment es mostren ferms a conservar la titularitat de l’altra part del llegat, i defensen que l’exposició d’aquestes peces s’ha endarrerit, ja que “els contactes amb institucions com ara la Generalitat s’han produït en un context de canvis d’organigrama i congelat per la Covid-19”.

Per l’expresident de la Cambra, Joan Puig, artífex en el seu moment de la donació però que ara està al marge de les converses, una opció seria “compartir la col·lecció per a exposicions, però mantenint-ne la titularitat”. I posa l’exemple de les exposicions sobre el carrilet, que amb un fons custodiat per l’Arxiu Municipal de Sant Feliu es va poder veure arreu dels altres municipis per on passava la ruta.

Per part de la família, però, Vilà expressava ahir que la intenció és anar endavant en la reclamació a través dels jutjats. I l’alcalde, Carles Motas, es va oferir el dia que Serra va formalitzar la donació a l’Ajuntament a fer de mitjancer per “resoldre discrepàncies” amb la Cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA