Música

De bolo en micropobles

Un nou festival, Itinera, portarà concerts des d’aquest mes de maig fins a l’octubre en una vuitantena de municipis catalans de menys de 500 habitants

El cicle s’obre amb Èlia Bastida i Joan Chamorro i es reivindica com a “projecte de país”

Penelles és un municipi de la comarca de la Noguera amb un cens, l’any 2018, de 462 habitants. Torrebesses, al Segrià, en té 289. Esponellà, al Pla de l’Estany, 433. I Guixers, al Solsonès, 138. Són pobles que, en la majoria dels casos, no tenen farmàcia ni metge, però que, del 23 al maig al 31 d’octubre, gràcies a una iniciativa de l’Associació de Micropobles i el dinamitzador cultural Marcel Marata, tindran concerts.

És insòlit que, en un context pandèmic com el que vivim, es presentin nous festivals, però ahir, a Barcelona, i amb presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va donar-se a conèixer la primera edició del Festival Itinera, que del 23 de maig fins al 31 d’octubre, i amb Parlem com a patrocinador principal, celebrarà concerts de jazz, blues, soul i bossa nova en una vuitantena dels 337 pobles que existeixen a Catalunya amb menys de 500 habituals. La iniciativa, que s’estendrà, en edicions futures, a altres disciplines, com ara el cinema, el teatre i les arts visuals, vol donar valor, com esgrimia ahir Mario Urrea,president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, al fet que l’equilibri territorial no es basa únicament en l’habitatge o l’activitat econòmica, sinó també, i sobretot, en la cultura. “Més enllà de les grans ciutats hi ha tot un territori que cal valorar i en el qual es realitzen projectes de primera magnitud”, va assenyalar Ponsa.

Itinera, que tindrà en compte pobles de les vuit vegueries catalanes, començarà amb els concerts, al migdia a Penelles i, a la tarda, a Torrebesses, de la violinista Èlia Bastida, un dels talents de la Sant Andreu Jazz Band, el guitarrista Josep Traver i el contrabaixista Joan Chamorro. Amb part de la programació, però, encara per concretar-se, l’Itinera rebrà músics com per exemple Quico Pi de la Serra, que actuarà en municipis com Rialb i Riner, Carla Motis & Belén Bandera, que ho faran a Saldes, Vallfogona de Ripollés,Susqueda, Garrigàs i Palau Sator, i Johnny Big Stone & Sweet Marta, amb visites a Planoles, Copons, Capafonts. Dani Negro, responsable, a Barcelona, de l’històric Harlem Jazz Club del Barri Gòtic, n’ha configurat la programació. “Hi ha músics que poden tocar en un auditori davant 5.000 persones o en un poble davant 50, i ho faran igual de bé”, va destacar.

Mario Urrea, finalment, va definir l’Itinera com un “projecte de país” a través del qual els micropobles mostraran la voluntat, malgrat les seves dimensions, “d’acollir cultura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen