Música

El Barnasants commemora els deu anys de les Primaveres Àrabs amb un concert del cantant i activista egipci Ramy Essam

L’artista assegura que cal “més art i més música amb contingut polític”

El cantautor i activista egipci Ramy Essam ha actuat aquest divendres al Barnasants per commemorar el desè aniversari de les Primaveres Àrabs. “Necessitem més art i més música amb contingut polític perquè és important parlar sobre el que ens passa”, ha dit l’artista en declaracions a l’ACN.

Essam ha actuat per primer cop a Barcelona i ho ha fet amb els músics finlandesos de la seva banda. L’artista porta des del 2014 exiliat entre Finlàndia i Suècia, ja que tornar a Egipte li comportaria l’ingrés a presó.

Abans del concert a l’Auditori de les Cotxeres de Sants el cantautor ha rebut el premi Rimbaldi 2021 pel seu activisme polític i ha celebrat poder tocar música en directe “en aquests temps tan bojos”.

Malgrat l’exili, Essam segueix creant i actuant per difondre el seu missatge. “Ho continuo fent perquè Egipte necessita un canvi, necessita ser millor. Però també aquí, a Barcelona, a Europa i a tot el món, sempre podem fer que els llocs siguin millors per la gent que hi viu”, ha apuntat l’artista. “Mai hem de parar de fer art amb contingut polític”, ha afegit. En aquesta línia, Essam té previst publicar nou disc en els pròxims mesos, ‘El Amiis El Karoo’.

L’activista egipci és l’autor de la cançó ‘Irhal’, que es va convertir en himne de les concentracions de l’any 2011. El tema és una crítica al que aleshores era president de la República Àrab d’Egipte, Hosni Mubàrak. De fet, el títol del tema ja hi fa referència, ja que ‘Irhal’ en català es tradueix com ‘Ves-te’n’. “És una de les cançons més importants de la meva vida”, ha confessat el cantautor. Essam ha explicat que va compondre el tema a partir dels càntics que la gent feia al carrer. “Per això va tenir tant d’èxit”, ha assegurat.

Malgrat tot, el cantautor no ha interpretat ‘Irhal’ a Barcelona. “Per tocar-la a l’escenari necessito molts egipcis o molta gent que canti en àrab”, ha bromejat. En aquesta línia ha assegurat que des que va marxar d’Egipte ha tocat el tema poques vegades, ja que considera que la particularitat és que molta gent el canti alhora. Al Barnasants el cantautor ha interpretat temes com ‘Forbidden’, un tema dedicat “a la gent que no pot tornar a casa per les fronteres”; ‘Day 25’ o ‘Bread Freedom’, entre altres.

Amb l’objectiu de recordar fets ocorreguts fa deu anys, el Barnasants també oferirà aquest dissabte un concert per recordar el 15-M a càrrec d’Ovidi4. La formació poètico-musical farà una adaptació del seu nou espectacle nascut a partir del llibre disc “L’Ovidi se’n va a la Beckett”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen