Llibres

Les llegendes urbanes de Santa Eugènia, en un llibre

‘Històries eugenienques’ recull catorze contes, la majoria amb un rerefons històric que té com a objectiu donar a conèixer el barri

És gratuït i qui el vulgui se’l pot descarregar a través d’un codi QR

El llibre Històries eugenienques. Llegendes urbanes de Santa Eugènia, la Rodona i Can Gibert del Pla, escrit per Jaume Prat i Pons i amb dibuixos de Quim Paredes i Baulida, es va presentar ahir al centre cívic Can Ninetes de Santa Eugènia amb el màxim aforament de públic que es permet per la pandèmia. L’Ajuntament de Girona n’ha editat 200 exemplars, que es repartiran entre les entitats del poble, a més de les biblioteques i centres cívics de la ciutat. I qui el vulgui adquirir també ho pot fer gratuïtament a través d’un codi QR que es pot trobar al mateix centre cívic de Santa Eugènia. També es pot descarregar directament des del web de l’Ajuntament de Girona.

L’objectiu del llibre, segons va explicar ahir l’autor, és “donar la visibilitat que es mereix a l’antic poble –va ser poble fins a l’any 1963– i actual barri gironí de Santa Eugènia de Ter”. Es tracta d’un recull d’històries, “algunes de reals, d’altres d’inventades; la majoria, però, amb un rerefons històric, i unes poques amb un toc de màgia”. La idea, a través de les seves pàgines, és picar “la curiositat” del lector i fer-li venir “ganes de passejar pels carrers del barri”. “Volem que la lectura del llibre us ajudi a redescobrir aquest bocí de Girona, amb un teixit social particular i amb un patrimoni desconegut, però no per això menys interessant, totalment allunyat del turístic nucli antic de la ciutat”, expliquen Prat i Paredes en la introducció del llibre, que està especialment dedicat als avis i àvies del barri. “Són el nostre passat i el nostre present, i sense ells i elles no tindríem futur”, diuen.

Històries eugenienques conté catorze contes amb títols que criden tan l’atenció com ara El carrilet fantasma, El secret de la campana, El soldat desconegut, El Tau i La pedra de la Rodona, que, explicats per Prat, no deixen ningú indiferent.

A més del llibre, s’ha inaugurat una exposició amb les il·lustracions de Quim Paredes i elements de les històries. La mostra es pot veure al centre cívic fins que es converteixi en itinerant per les escoles de la ciutat i, en format més petit i per un temps indefinit, a l’escola Montfalgars. Així mateix, es faran una sèrie de visites guiades i teatralitzades pel barri de Santa Eugènia basades en les històries que es poden trobar en el llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona