Llibres

La literatura que ve

L’11a edició de Kosmopolis aposta per la presencialitat d’autors i públic en un festival dedicat a la ciència-ficció, un gènere que travessa fronteres i tradicions

“Volem consolidar el CCCB com a centre d’assaig, com a espai per experimentar”

L’11a edició de Kosmopolis, la festa de la literatura amplificada, arrenca amb el lema La literatura que ve, perquè se centrarà en la ciència-ficció aprofitant la situació de pandèmia i la coincidència de dues exposicions al CCCB, Mart. El mirall vermell i Ciència fricció. Vida entre espècies companyes.

Ahir van presentar l’esdeveniment la directora del CCCB, Judit Carrera, i Elisabet Goula i Juan Insua, directors d’aquesta edició, que tindrà lloc del 16 al 20 de juny i que reunirà 109 participants, amb una paritat exemplar i només dinou d’internacionals, perquè el festival vol ser “un impuls a la creació local”, va dir Carrera.

Del total de 37 activitats programades, només deu dels participants hi prendran part de manera telemàtica. “Apostem per la presencialitat, tant d’autors com de públic, amb un aforament limitat al 50%, tot i que moltes activitats es faran a l’aire lliure”, va comentar Carrera.

Hi haurà autors consagrats i noves veus per parlar de viatges a l’espai, de planetes en col·lapse i planetes habitables, de futur, d’utopies i distopies i de relats que expliquen el nostre lloc al cosmos.

“Sembla que estiguem aturats, però ens movem per l’univers a una velocitat de dos milions de quilòmetres per hora”, va comentar Juan Insua.

La celebració de Kosmopolis s’ha desplaçat excepcionalment del març –mes habitual– al juny per afavorir les activitats a l’aire lliure i tenir “un escenari més segur”.

Segons va explicar Carrera, s’han centrat en quatre grans principis. “La voluntat de donar suport al teixit literari local, divers i ampli, al qual s’han afegit 40 editorials, set llibreries properes al CCCB i la Xarxa de Biblioteques de Barcelona.” Sense perdre de vista la “vocació internacional, més important que mai, per fomentar el diàleg entre autors”. Es vol “que el Kosmopolis sigui una festa, la celebració del retrobament presencial, amb activitats també familiars i, a més de literàries, relacionades amb el cinema, les arts escèniques i la música”. I, finalment, es vol “consolidar el CCCB com a centre d’assaig, no només en el sentit de no-ficció, sinó també com a espai d’experimentació”, va afirmar Judit Carrera.

Elisabet Goula va voler destacar alguns actes, com ara el d’inauguració, “dedicat a la Lluna”, per l’obra L’altra cara de la Lluna (Angle / Blackie Books), de l’astrofísica francesa Fatoumata Kébé. També va destacar la conversa entre “l’actual president del grup Oulipo, Hervé Le Tellier, i l’únic membre de casa nostra, Pablo Martín Sánchez”. “Tots dos tenen una novel·la recent que especula amb el futur”, La anomalía (Edicions 62 / Seix Barral), premi Goncourt, i Diario de un viejo cabezota (Acantilado), respectivament. Dos autors de Periscopi també establiran un enriquidor diàleg, Mia Couto i José Eduardo Agualusa, a més de Lana Bastasic, que hi participarà un altre dia.

Goula va destacar dues activitats més, la conferència Mil sibil·les, amb Maria Arnal, José Luis Vicente i Eduard Escoffet, i el documental Fireball: visitors from darker worlds, del cineasta Werner Herzog i el vulcanòleg Clive Oppenheimer.

Altres noms que hi participen són Gabi Martínez, Jordi Lara, Alicia Kopf, Carme Torras, Pau Riba, Maggie O’Farrell, Ricard Ruiz, Martí Sales, Júlia Bacardit, Elisenda Solsona, Sebastià Portell, Míriam Hatibi, Jordi Carrión, Ramon Mas, Stefanie Kremser, Isaki Lacuesta, Neil Harbisson, Anna Gual, Víctor Garcia Tur...

Per poder consultar la programació completa, amb participants, dates, hores i espais, a més de poder reservar entrades, la majoria de tres euros i algunes de sis o set euros, visiteu la pàgina web https://kosmopolis.cccb. org/ca/edicions/k21/.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia