Llibres

El Bertrana busca fórmules per ampliar la seva difusió

La nova presidenta de la fundació, Mariàngela Vilallonga, aposta per estrènyer lligams amb les càtedres de literatura de la UdG

Màrius Serra presentarà la festa dels premis, el 21 de setembre

La Fundació Prudenci Bertrana va formalitzar ahir el relleu a la presidència amb una roda de premsa conjunta entre Joan Domènech, que fins ara ocupava el càrrec, i la seva substituta, l’exconsellera de Cultura de la Generalitat i catedràtica de llatí Mariàngela Vilallonga, que va concretar els eixos de la nova etapa en “la difusió, la visibilitat i el manteniment de l’excel·lència” dels premis literaris que convoca l’entitat. Tot i defensar una línia de continuïtat respecte a la gestió del seu antecessor, “perquè ha fet les coses bé i deixa uns comptes ben sanejats”, Vilallonga va insistir en la necessitat de “reforçar el prestigi” dels premis Ciutat de Girona per tal de convertir-los en “un pol d’atracció literària de tota la cultura catalana”. Per tal d’intensificar-ne la difusió i, fins i tot, va dir, impulsar la traducció de les obres guanyadores a altres llengües, va admetre que caldrà buscar noves aportacions financeres, de caràcter privat, a banda del suport econòmic que la fundació ja rep de l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat, amb vista a finançar altres activitats literàries a banda de la concessió dels premis. En aquest sentit, va apuntar que el patronat està treballant per tal de “teixir aliances amb altres agents culturals amb l’objectiu de difondre els autors catalans de capçalera”, i en concret va referir-se al projecte de col·laboració amb les diverses càtedres de literatura de la Universitat de Girona (UdG), com ara les de Josep Pla, Maria Àngels Anglada i Fages de Climent, Víctor Català o Joan Vinyoli, que serviria tant per potenciar la visibilitat d’aquests escriptors com la dels autors que donen nom als premis, des de Prudenci Bertrana a Miquel de Palol Carles Rahola, Ramon Muntaner i Cerverí de Girona.

Segons la nova presidenta, la primera dona que ocupa el càrrec després de Ricard Masó, Joan Vidal i Gayolà, Esteve Vilanova i Joan Domènech, els Bertrana continuen sent tan necessaris com fa cinquanta anys, considerant que “convé estendre l’ús social de la llengua i estimular que nous parlants se n’enamorin”, però també per “ajudar els nous creadors” a portar a terme les seves obres, en un context, va dir, de “precarietat cultural”. Justament en aquesta edició s’ ha batut rècord de participació, amb 124 obres al Bertrana, 46 més que l’any passat, i 170 al Palol, que dobla el nombre d’originals, cosa que Vilallonga considera “una bona notícia”.

El veredicte dels principals premis del cartell es donarà a conèixer a través d’un comunicat el proper dia 22 de juny, i la festa de lliurament serà el 21 de setembre a l’Auditori. Per sorpresa fins i tot dels altres patrons, la presidenta va anunciar ahir que Màrius Serra serà el presentador de l’acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona