Llibres

La poeta Maria Josep Escrivà i l’escriptor Albert Pijuan guanyen els Premis de la Crítica 2021

El jurat ha reconegut el poemari ‘Sempre és tard’ i la novel·la ‘Tsunami’

Maria Josep Escrivà i Albert Pijuan s’han proclamat guanyadors dels Premis de la Crítica 2021 en la modalitat de llengua catalana. Els guardons s’han donat a conèixer aquest dissabte al Centro de Cultura Antiguo Instituto Jovellanos de Gijón.

A Maria Josep Escrivà se l’ha premiat pel poemari Sempre és tard i a Albert Pijuan per la novel·la Tsunami.

En llengua gallega ha rebut el premi la novel·la O libro da filla d’Inma López Silva i el poemari A desvértebra d’Ana Romaní.

En basc ha guanyat la novel·la Argiantza de Pello Lizarralde i el poemari Natura Berriak de Jon Gerediaga. En llengua castellana ha rebut el premi la novel·la Línia de fuego d’Arturo Pérez-Reverte i el poemari Los árboles que nos quedan de Ramón Andrés.

Enguany el jurat de la modalitat en llengua catalana ha estat format pels crítics Xavier Aliaga, Anna Ballbona, Lluïsa Julià, Jordi Nopca i Simona Škrabec.

Maria Josep Escrivà (Grau de Gandia, 1968) és poeta, editora i agitadora cultural. Va irrompre l’any 1992 amb el premi Senyoriu d’Ausiàs March amb el poemari Remor alè (1993). Aquell debut va tenir continuïtat amb obres com A les palpentes de vidre (1998) i Tots els noms de la pena (1998), poemaris que li van valdre un lloc entre l’anomenada generació dels Imparables, amb noms com els de Sebastià Alzamora, Manuel Forcano, Susanna Rafart o Lluís Calvo.

L’any 2007 va guanyar els Jocs Florals de Barcelona amb ‘Flors a casa’ i el 2016 va publicar el llibre ‘Serena barca’ (2016), Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians.

Albert Pijuan (Calafell, 1985) ha publicat diverses obres com El franctirador (2014), Ara i aquí (2016), el llibre de relats Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà (2017) i Tsunami (Premi Ciutat de Tarragona de novel·la 2020 i Premi Finestres de novel·la 2021).

També és traductor i dramaturg, amb una quinzena de peces estrenades, i és professor de l’escola d’escriptura Laboratori de Lletres de Barcelona.

Acte amb els guardonats

Enguany s’ha previst un acte amb els guanyadors dels Premis de la Crítica en llengua catalana 2020 i 2021, tenint en compte que l’any passat no es va poder fer l’acte tradicional.

Com és habitual, es farà a la Biblioteca de Catalunya i es clourà amb un brindis a l’exterior. Serà dijous 17 de juny a les 19.30 h a la Sala de Llevant de la biblioteca.

Hi participaran l’escriptor Jordi Lara, guardonat en la categoria de narrativa del Premi de la Crítica per Sis nits d’agost (Edicions de 1984), i Dolors Miquel, que va rebre el de poesia per Ictiosaure (Edicions 62), juntament amb els premiats d’aquest 2021 i alguns membres del jurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda