Llibres

Barcelona homenatja Carlos Ruiz Zafón, “un barceloní universal que ha traspassat fronteres”

Mari Carmen Bellver, vídua de l’autor, destaca que l’acte reconeix la seva gran contribució a les lletres i a la ciutat

Barcelona ha homenatjat aquest dijous l’escriptor Carlos Ruiz Zafón al Saló de Cent de la ciutat, coincidint amb el primer aniversari de la seva mort, el 19 de juny de 2020.

L’acte ha servit per recordar l’escriptor i no només des del vessant literari, sinó també personal. “Avui Barcelona i la comunitat literària reconeixen la gran contribució que ell va fer a les lletres i a la divulgació del nom de la ciutat”, ha assenyalat Mari Carmen Bellver, vídua de l’escriptor, a través d’un text que ha llegit l’editor Emili Rosales.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recalcat que era “un barceloní i un català universal i un dels grans autors actuals que ha traspassat fronteres i generacions”.

A l’homenatge hi ha intervingut algunes persones molt properes a Ruiz Zafón, com els periodistes Josep Cuní, Sergi Dòria i Sergio Vila-Sanjuán, l’escriptor Eduardo Mendoza, l’agent literària Antonia Kerrigan i l’editor Emili Rosales, que han recordat la figura i l’obra de l’autor.

En aquest context, Mendoza ha explicat que va coincidir amb Ruiz Zafón a Londres, quan l’autor de ’L’ombra del vent’ va llogar un apartament molt proper al seu. Mendoza ha recordat que era un home “aclaparat” per l’èxit que va tenir i estava “angoixat” pel personatge que s’havia creat al seu voltant. En canvi, ha dit, “a Londres era ell mateix, parlant d’una cosa i d’un altre i allí tenia la possibilitat de manifestar-se de la manera més espontània, sabia que no s’esperava d’ell que fos el gran escriptor”. Mendoza ha descrit Ruiz Zafón com un home ple de curiositats, interessos, filies, fòbies, de sentit de l’humor, un home molt intel·ligent i divertit”.

José Creuheras, president del Grup Planeta, ha agraït l’homenatge de la ciutat de Barcelona a un grandíssim escriptor i barceloní que ha portat el nom de Barcelona arreu del món i que l’ha prestigiat. Creuheras ha recordat l’èxit que va tenir ’L’ombra del vent’ que va aconseguir allò tan difícil d’unir lectors i crítica.

Creuheras ha indicat que el segell Planeta apareixerà lligat a ’L’ombra del vent’ i ho estarà per sempre i com a editor és l’honor més gran que podem tenir”.

Per la seva banda, l’editor Emili Rosales ha remarcat que ningú entra en contacte amb ’L’ombra del vent’ i es queda “immune” a la seva fascinació. Així els hi va passar, ha dit, als seus editors. “Ha estat una aventura vital i meravellosa caminar al costat de qui ha esdevingut l’autor més llegit des de Cervantes”, ha assegurat.

Rosales també ha llegit un breu missatge de Mari Carmen Bellver, vídua de l’escriptor, que estava present a l’acte. Bellver ha agraït les intervencions de l’acte i a totes les persones que s’hi han sumat. “Avui Barcelona i la comunitat literària reconeixen la gran contribució que ell va fer a les lletres i a la divulgació del nom de la ciutat”.

Durant l’homenatge han sonat algunes de les composicions musicals creades i interpretades per Ruiz Zafón i s’han projectat dos peces audiovisuals: un recorregut per la Barcelona literària que va immortalitzar als seus llibres, i una selecció de testimonis d’alguns dels seus lectors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda