Arts escèniques

Julio Manrique retrata un viatge migratori “prenyat d’humanisme” a ‘Carrer Robadors’

L’obra, que s’estrena diumenge al Grec 2021, es basa en un text de l’escriptor francès Mathias Enard

El director teatral i actor Julio Manrique retrata un viatge migratori “prenyat d’humanisme” a ‘Carrer Robadors’, l’obra inaugural del Grec 2021. L’espectacle, basat en un text de l’escriptor francès Mathias Enard, és “un relat d’aventures prenyat d’humanisme”, ha assegurat Manrique. El protagonista de la història és el Lakhdar, un noi de Tànger, expulsat de casa seva per un escàndol familiar i que fuig del seu país. Arribarà a la capital catalana i coneixerà el Raval barceloní des del pis del carrer d’en Robador. L’espectacle s’estrenarà aquest diumenge i es podrà veure fins dimarts al Teatre Grec.

L’obra es basa en un text de l’escriptor francès Mathias Enard, que ha viscut a Barcelona una llarga temporada i ha escrit diverses novel·les que encara no es coneixen prou a la ciutat. Una d’elles és ‘Carrer Robadors’ ambientada en bona part al Raval barceloní, novel·la finalista del Premi Goncourt de l’any 2012.

El protagonista de la història que va imaginar Enard és Lakhdar, un noi de Tànger. Expulsat de casa seva per un escàndol familiar, s’acosta a un grup integrista, veu irrompre als països veïns la Primavera Àrab i acaba marxant del país en un vaixell. Arribarà a la capital catalana i coneixerà el Raval barceloní des del pis del carrer d’en robador. I en una ciutat en crisi i agitada per les protestes del 15M, es trobarà immers en un món de marginalitat. En aquest context, troba una estudiant d’àrab barcelonina, la Judit, a qui va conèixer a Tànger i de la qual està enamorat.

El director del muntatge ha relatat que és una història que s’ubica al Marroc, a Tànger, protagonitzada per un jove tangerí que “empren un viatge trepidant i al·lucinant ple de caigudes i aixecades, de travetes del destí i oportunitats, ple de presons que obren una altra porta”. Ha remarcat que és una aventura, una història amb “un cos molt humanista” i explica l’itinerari d’una persona expulsada del lloc on pertany, del seu origen i dels seus referents i tradició i ho poso tot en qüestió. “És un relat d’aventures prenyat d’humanisme”, ha dit.

Manrique ha assenyalat que el llibre ja té un “batec jove, trepidant, desenfrenadament trepidant”. En aquest sentit, ha declarat que des d’un primer moment volien traslladar també aquest ritme trepidant a l’espectacle. “El protagonista està ficat dins d’una mena d’espiral en el qual va tot molt ràpid”.

Manrique ha reconegut que el Teatre Grec és un espai màgic i difícil pel que fa les condicions de treball. En aquest sentit, el director teatral ha manifestat que dur a terme l’espectacle és “un desafiament meravellós al servei d’una història que ens emociona, commou i parla molt fortament”.

L’equip

S’han encarregat de convertir la novel·la en material escènic els dramaturgs Marc Artigau i Sergi Pompemayer, a més del director del muntatge, Julio Manrique. Formen part de l’elenc d’actors Moha Amazian,Guillem Balart, protagonista de la història, Elisabet Casanovas, Anna Castells, Ayoub El Hilali, Mohamed El Bouhali, Abdelatif Hwidar i Carles Martínez.

Protagonista

Guillem Balart es posa a la pell de Lakhdar. L’actor ha dit que és un regal molt gran interpretar-lo perquè “és d’una humanitat increïble, és un supervivent i a cada porta que tanca se n’hi obre un altre. És una mena d’heroi tràgic”, ha afegit. Manrique ha dit que Guillem Balart, “tot i no respondre a l’origen del protagonista de la novel·la, sí responia a la seva joventut”. El director ha assenyalat que quan llegia les pàgines de Mathias Enard li apareixia Guillem Balart al cap, a qui ja coneixia de ‘Jerusalem’.

L’obra és una producció del Grec 2021 Festival de Barcelona i Bitò.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona