Música

Marala porta a (a)phònica el seu concert binaural, “un homenatge a la veu”

El trio vocal presentarà demà el seu primer àlbum, ‘A trenc d’alba’, en dues funcions al monestir de Sant Esteve, on el so envoltarà el públic amb auriculars

Quan Selma Bruna explica tan apassionadament (“Ho dic i encara se’m posen els pels de punta!”) com Marala utilitza en el seu concert binaural la tecnologia desenvolupada per l’enginyer de so i músic José Fournier, es fàcil imaginar un munt de cables i aparells que, en principi, tenen poc a veure amb la bellesa sense artificis de les cançons d’A trenc d’alba (U98 Music, 2020), el primer disc d’aquest trio vocal format per la catalana Selma Bruna, la valenciana Sandra Monfort i la mallorquina Clara Fiol. “Sí, pot semblar que les energies xoquen, però en aquest cas la tecnologia es posa molt al servei de la part humana i natural”, aclareix Bruna. Demà, dissabte, Marala ho demostrarà en la seva segona visita a l’ (a)phònica , el Festival de la Veu de Banyoles, on el grup presentarà per primera vegada a les comarques gironines les cançons d’ A trenc d’alba , en dos concerts al monestir de Sant Esteve (17 h i 20.45 h) amb les entrades exhaurides. Si algú vol saber en què consisteix l’experiència binaural, avui divendres té una altra opció al festival banyolí, perquè també actuarà Nico Roig amb el mateix concepte i al mateix espai, i encara queden entrades a la venda (19 h i 21 h).

“Aquest concert és un homenatge a la veu en si i a la intimitat. De fet, la sensació que té l’espectador és que li estem cantant a cau d’orella”, afirma Bruna. El micròfon creat per Fournier capta el so que l’envolta en 360 graus. Al voltant d’aquest micròfon amb forma de cap, se situen les tres cantants amb guitarres sense amplificació i Apel·les Mestres (violí i mandolina), i els assistents se situen fent una rotllana al voltant dels músics, tots amb els seus respectius auriculars, per rebre els sons com si fossin el micròfon-cap situat en el centre de l’escena. “Internament, remou moltes coses”, diu Bruna sobre aquesta experiència binaural, que recomana sobretot per escoltar música delicada com la de Marala, tot i que el grup també ofereix, en trio o amb banda, concerts de so estàndard.

Respecte al fet que siguin una catalana, una valenciana i una mallorquina, Selma Bruna afirma que “va ser circumstancial, però hem notat que la gent ho destaca molt i nosaltres creiem que dona molta riquesa al grup, per la confluència de cultures, músiques i accents diferents”. Reconegut amb diferents premis com un dels millors discos de música folk del 2020, A trenc d’alba és l’obra d’un trio que “mira enrere, per honorar el passat i la tradició, però des d’una perspectiva molt actual”.

Avui també actuaran a l’(a)phònica Albert Pla, amb les entrades exhaurides, i el grup vocal francès San Salvador, a la Muralla (22.30 h, gratuït amb reserva d’entrada).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Una marató de llibres i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran